Newsletter IER, nr. 109 – mai 2021

Ediția lunii mai aduce în atenția cititorilor un editorial semnat de dl Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe. Intitulat „Pledoarie pentru mai multă Europa”, editorialul prezintă reflecții privind semnificația lunii mai pentru Uniunea Europeană, lecțiile învățate în urma crizei pandemice și recomandări privind direcțiile de dezvoltare ale Uniunii în perioada următoare:

„Pentru ca răspunsurile pe care UE le va acorda prin politici și instrumente concrete să conducă la mai multă reziliență, dar și să crească capacitatea Uniunii de a-și proiecta principiile și obiectivele la nivel global, este necesar să reflectăm la modul în care putem să ne pregătim prin anticipare. Pentru a fi gata de tranziții accelerate către verde și digital sau pentru a găsi răspunsuri la riscuri de securitate hibride și asimetrice care vor utiliza la scară largă noi tehnologii, trebuie să avem capacitatea de a crea modele ale viitorului. De aceea, discuția despre evoluția Uniunii pe termen mediu și lung va trebui să se aplece cu mai mare atenție asupra capacității de guvernare anticipativă.”

De asemenea, ediția curentă include articole de opinie cu privire la Președinția portugheză a Consiliului Uniunii Europene, respectiv despre Conferința privind viitorul Europei. O serie de noi publicații apărute sub egida IER sunt prezentate, printre care ediția de vară a Romanian Journal of European Affairs. Totodată, newsletterul cuprinde materiale informative despre modificările aduse Convenției pentru apărarea drepturilor omului prin Protocolul nr. 15, dar și un articol ce analizează efectele pozitive ale schimbărilor din piața cursurilor de formare.

Ediția integrală poate fi lecturată aici.

Sari la conținut