Reuniune a experților găzduită de Institutul European din România privind Inițiativa celor Trei Mări

Pe 21 iunie 2023, Institutul European din România (IER) a organizat o întâlnire online cu experți din mai multe țări europene. Evenimentul a avut loc ca urmare a publicării în aprilie 2023, de către IER, a raportului colectiv Anticipating the 2023 Three Seas Initiative Bucharest Summit. Advancing the common agenda. Principalul obiectiv al întâlnirii a fost reprezentat de facilitarea dialogului la nivel de experți cu privire la viitorul Inițiativei celor Trei Mări (I3M), raportul colectiv constituind contextul discuțiilor. Evenimentul a avut loc cu respectarea regulilor Chatham House.

În cadrul evenimentului au fost punctate următoarele aspecte:

  • Inițiativa celor Trei Mări (I3M) este, în primul rând, un proiect politic, care vizează cooperarea economică și dezvoltarea statelor participante. Consecințele inflației în creștere și posibilitățile de dezvoltare din regiune au condus la o multitudine de măsuri care influențează proiectul I3M. De aceea, alegerile europene și naționale de anul viitor pot afecta modul în care sunt gândite prioritățile politice și alocate fondurile, evoluții care pot duce fie la o cooperare crescută, fie în direcția opusă, spre alte priorități.
  • Războiul din Ucraina a modificat prioritățile și a pus securitatea în prim-planul agendei politice. În acest context, Uniunea Europeană își coordonează acțiunile împreună cu NATO. Strategiile UE trebuie să fie integrate, inclusiv aspectele privind securitatea internă și internațională. Cooperarea în regiune a devenit mai importantă ca niciodată și e necesar a fi consolidată și aprofundată.
  • Războiul din Ucraina a dat un nou impuls țărilor non-UE în a explora oportunități în afara parteneriatului UE. Creșterea numărului de țări implicate în I3M poate duce la un volum mai mare de proiecte, dar și la sarcini administrative laborioase. De aceea, este important să fie evitată duplicarea eforturilor și să fie folosite resursele deja existente.
  • Toți participanții au sprijinit o eventuală extindere a I3M. Dacă țări ca Georgia, Republica Moldova și Ucraina vor participa în mod formal sau printr-o altă formă de implicare, depinde doar de cât de ofertant va fi formatul ales. În orice caz, I3M oferă o platformă considerabilă, necesară pentru cooperare și integrare regională.

Recomandări pentru Summitul Inițiativei celor Trei Mări ce va avea loc în 2023, la București:

  • Dezvoltarea unei infrastructuri instituționale (ex. crearea unui secretariat/a unui punct de contact);
  • Includerea unei componente științifice / academice, inclusiv prin găzduirea unui panel tematic în agenda summitului.
  • Creșterea vizibilității și a acțiunilor de comunicare despre I3M în rândul publicului larg, al societății civile și al autorităților.
Sari la conținut