Dialoguri@IER: #cooperare_regională

Institutul European din România (IER) a organizat miercuri, 27 martie 2024, un eveniment în cadrul seriei Dialoguri@IER cu tema „Rolul mecanismelor regionale de cooperare în contextul geopolitic actual. Oportunități și provocări pentru România”.

Evenimentul a fost deschis de Oana-Mihaela Mocanu, director general al IER. În cadrul sesiunii introductive au avut intervenții E.S. Lazăr Comănescu, secretar general, Organizaţia de Cooperare Economică la Marea Neagră și Sebastian Mitrache, director general, Ministerul Afacerilor Externe. Invitații noștri la dialog au fost Octavian-Dragomir Jora, prof.univ.dr, Academia de Studii Economice, coordonator studiu omonim SPOS 2023, Marius-Cristian Neacșu, conf.univ.dr., Academia de Studii Economice, coautor studiu omonim SPOS 2023, Cezar Teclean, cercetător asociat, Academia de Studii Economice, coautor studiu omonim SPOS 2023 și Antonia Colibășanu, analist geopolitic, lector univ.dr. Școala Națională de Studii Politice și Administrative.

Moderarea evenimentului a fost asigurată de Mihai Sebe, șef Serviciu Afaceri Europene (IER).

În cadrul dezbaterii au fost evidențiate, între altele, următoarele aspecte:

  • Tema studiului SPOS 2023 este una de reală importanță și a fost bine aleasă din perspectiva intereselor României. Ea continuă seria lucrărilor IER dedicate dezvoltării unei abordări conceptuale românești cu privire la proiectul european.
  • Prezentarea aspectelor securitare este justificată inclusiv ca urmare a conflictului care se desfășoară la granițele țării noastre.
  • Una dintre dimensiunile importante ale securității este cea economică, iar aceasta poate fi valorificată doar prin cooperare.
  • Există numeroase formate de cooperare regională, dar este necesar ca acestea să fie corelate și coordonate. Aceste eforturi trebuie să fie încurajate și susținute inclusiv prin implicarea comunității antreprenoriale.
  • Au fost salutate inițiativele Ministerului român al Afacerilor Externe de revigorare a dialogului în cadrul platformelor și mecanismelor regionale de cooperare.
  • Pragmatismul și interesele concrete sunt elemente care ar trebui să ghideze activitatea externă a actorilor regionali. S-a exprimat necesitatea unei mai bune acoperiri a luărilor de poziție, a declarațiilor cu fapte și cu elemente de concretețe.
  • Multiplicarea eforturilor de cooperare regională din ultimele decenii indică nu numai un interes sporit, ci și o modalitate de creștere a coeziunii dintre statele participante și de a facilita exprimarea și promovarea intereselor comune.
  • Marea Neagră, ca punct de intersecție între Europa, Caucaz și Asia Centrală, constituie o importantă oportunitate și invitație la cooperare. Stabilitatea în zonă este mai mult decât necesară pentru reconstrucția Ucrainei.
  • Parcursul european al statelor din Balcanii de Vest trebuie să fie susținut mai mult de Uniunea Europeană, nu numai pentru a consolida progresele acestora, ci și pentru a diminua influența și atractivitatea proiectelor propuse regiunii de către de alți actori.
  • A reieșit necesitatea unei abordări strategice din partea UE a regiunii extinse a Mării Negre, respectiv necesitatea statelor din regiune de a fi implicate în substanțierea acestei abordări.

Agendă

Sinteza evenimentului

Prezentare Studiul nr. 3_ SPOS 2023_JORA OD, NEACSU M., TECLEAN C.

Album foto

Înregistrare video

 

Sari la conținut