Dezbatere: „Politica de extindere a Uniunii Europene – O privire spre trecut și viitor (EU Enlargement Policy – Looking back and ahead)”

Institutul European din România (IER) a organizat marți, 29 noiembrie 2022, dezbaterea cu tema Politica de extindere a Uniunii Europene – O privire spre trecut și viitor (EU Enlargement Policy – Looking back and ahead), ocazionată de lansarea volumului Last Train West: Revisiting Romania’s Accession to the EU în prezența autorului Jochen M. Richter, fost Director în cadrul Parlamentului European, Lector la Universitatea din Luxembourg și la Universitatea din Düsseldorf.

La dezbatere au participat reprezentanți ai administrației publice centrale, ai mediului academic și de cercetare din România, mass media ș.a.

În cadrul dezbaterii au fost evidențiate aspecte însemnate, între care:

  • Lansarea volumului are loc într-un context particular: în cel de-al cincisprezecelea an al apartenenței României la UE, un Mecanism de Cooperare și Verificare (MCV) ajuns la final, un război la granița de est a UE care a marcat și acceptarea candidaturilor Ucrainei și Republicii Moldova.
  • În România nu exista încă o lucrare pe această temă; Last Train West este o anatomie a procesului de aderare, are nu numai o valoare documentară, ci este de mare actualitate.
  • Security first exprimă concluzia desprinsă după o lungă perioadă de timp petrecută în căutarea prețurilor mici și încheiată cu invazia rusă din februarie 2022, care a prilejuit cooperarea largă a națiunilor libere și democratice.
  • Last Train West – trece în revistă provocările europene de după 1989, etapele parcurse de România pe calea aderării, de unde a venit Uniunea, suportul ei (building-blocks) și lecțiile desprinse din experiența ultimilor ani.
  • Adoptarea acquis-ului comunitar constituie doar un pas în procesul de aderare; construcția instituțională contează cel puțin tot atât de mult; pare necesar a se promova un mai bun echilibru între dezvoltarea economică și progresele politice.
  • România a beneficiat de o fereastră de oportunitate pe care a reușit să o valorifice prin încheierea negocierilor de aderare în decembrie 2004; acest lucru a facilitat un progres economic remarcabil, marcat printr-o creștere de 800% în ultimele două decenii; persistă însă, sau chiar s-au amplificat, decalajele regionale.
  • UE este cea mai importantă structură instituțională, o adevărată mașină de convergență.
  • Negocierea în cadrul UE este grevată de o serie de asimetrii care ar trebui echilibrate; acestea s-au manifestat în procesul de aderare a României la UE și continuă să se facă simțite în aderarea la zona Schengen.
  • Începând cu anul 2020 a avut loc o rafinare a strategiei extinderii UE, cu un accent pe transparență și pe încheierea negocierilor cu capitolele ce vizează statul de drept și drepturile fundamentale.
  • Extinderea a redevenit un subiect de discuție în UE; se remarcă însă o anumită oboseală și încetinire a proceselor, pe fondul unui context dificil care reliefează unele neajunsuri ale statelor candidate (criteriul politic, stabilitatea granițelor).

Agendă

Sinteza evenimentului

Album foto

Înregistrare video

 

Sari la conținut