Raport final – Conferința privind viitorul Europei. Opinii ale cetățenilor din România

Institutul European din România (IER) anunță publicarea Raportului – Conferința privind viitorul Europei: opinii ale cetățenilor din România. Publicația prezintă concluziile evenimentelor realizate de către IER în marja Conferinței privind viitorul Europei, ce au fost organizate în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, respectiv prin intermediul EUROPE DIRECT București, în perioada aprilie 2021 – martie 2022.

Realizând această serie de evenimente în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe ne-am dorit să creăm agore pentru cetățenii români, prin intermediul cărora să își facă auzite propunerile, ideile și preocupările cu privire la viitorul proiectului european. Analizând impresiile împărtășite, observăm un nivel ridicat de încredere în Uniunea Europeană, manifestat și printr-o serie de solicitări punctuale. Unele dintre acestea includ sporirea competențelor UE pe anumite domenii precum sănătatea, în timp ce altele reprezintă expresia anumitor griji referitoare la stabilitatea economică sau reziliența democratică.” – Oana-Mihaela Mocanu, director general al Institutului European din România

Cetățenii români care au luat parte la dezbateri au împărtășit puncte de vedere pe următoarele tematici: digitalizarea și transformarea digitală, schimbările climatice și mediul, mobilitatea sustenabilă, redresarea economică, agricultura și dezvoltarea durabilă, justiția socială și locurile de muncă, educația, sănătatea, democrația europeană și participarea cetățenilor, dezinformarea, polarizarea și populismul, UE în lume și relația transatlantică, implicarea Uniunii în continuarea politicii de extindere și în vecinătatea sa, reziliența și viitorul UE, contribuția României la Conferința privind Viitorul Europei.

Interesul ridicat pentru a lua parte la evenimentele organizate a condus la identificarea unor opinii diverse referitoare la modul în care se poziționează cetățenii din România în privința politicilor și strategiilor europene, dar și felul în care privesc viitorul unit și coeziv al Uniunii Europene, necesitatea unei Uniuni Europene mai reziliente în plan intern și extern. Astfel, viitorul Uniunii Europene presupune, în viziunea multor cetățeni, dezvoltarea rezilienței multisectoriale: în vecinătatea UE, în privința sistemelor digitale și cibernetice, a sistemelor de sănătate și educație, a agriculturii și lanțurilor de producție, a securității și pieței interne cu libertățile sale fundamentale. De asemenea, s-a pus accentul pe transformările și reformele de care avem nevoie pentru ca unele evenimente să nu ne surprindă și să nu aibă efecte negative asupra societății noastre.

Raportul poate fi accesat pe site-ul IER, fiind diseminat și pe platforma multilingvă a Conferinței privind viitorul Europei.

Sari la conținut