Ghidul privind art. 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (latura penală) a fost prezentat de Curtea de la Strasbourg la 1 septembrie 2014. A fost actualizat periodic, cel mai recent la 29 februarie 2024.
Face parte din seria Ghiduri privind jurisprudența, publicată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu scopul de a informa practicienii din domeniul dreptului cu privire la hotărârile și deciziile fundamentale pronunțate de Curtea de la Strasbourg. Aceste ghiduri au fost traduse de Institutul European din România și pot fi vizualizate pe pagina sa de internet.
Ghidul analizează și rezumă jurisprudența în legătură cu art. 6 din Convenție, aceasta fiind selectată dintre hotărârile și deciziile de referință, importante și/sau recente. Lucrarea oferă practicienilor dreptului informații privind principiile esențiale asupra conceptului de proces echitabil în cadrul procedurii penale, precum și aspecte detaliate, în special, cu privire la dezvoltările jurisprudențiale relevante în materia garanțiilor procedurale, a dreptului de acces la o instanță, a prezumției de nevinovăție și a dreptului la apărare.
Lucrarea este structurată în 7 capitole, abordând sistematic aplicabilitatea prevederilor art. 6 din Convenție. Astfel, primul capitol tratează aspectele generale privind latura penală a art. 6. Al doilea capitol privește domeniul de aplicare – noțiunea de „acuzație în materie penală”, stabilind principiile generale călăuzitoare în materie și examinând aplicabilitatea acestor principii. Cel de-al treilea capitol prezintă dreptul de acces la o instanță (sunt examinate, în special, limitările acestui drept ce rezultă din imunitate parlamentară, norme de procedură și altele). Al patrulea capitol prezintă garanțiile de ordin general, cerințe de ordin instituțional (independența și imparțialitatea instanței, instanță instituită prin lege). Al cincilea capitol face referire la cerințele de ordin procedural, analizând caracterul echitabil al procedurii în funcție de egalitatea armelor și procedura contradictorie, motivarea hotărârilor judecătorești, dreptul de a păstra tăcerea și de a nu se autoincrimina, utilizarea de probe obținute ilegal etc., dar și publicitatea procesului și termenul rezonabil. Al șaselea capitol prezintă garanțiile specifice prin analizarea principiului prezumției de nevinovăție și aspecte privind dreptul la apărare. Ultimul capitol tratează efectul extrateritorial al art. 6 și anumite situații de încălcare a prevederilor acestui articol, cum ar fi denegarea flagrantă de justiție.
Partea finală a ghidului o constituie lista tuturor cauzelor citate unde se face trimitere la hotărâri sau decizii pronunțate de Curte, precum și la decizii sau rapoarte ale Comisiei Europene a Drepturilor Omului.