Ghid privind art. 2 din Convenția europeană a drepturilor omului

Prezentul ghid face parte din seria Ghidurilor de jurisprudență publicate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu scopul de a informa practicienii dreptului cu privire la hotărârile și deciziile fundamentale pronunțate de Curtea de la Strasbourg. Analizează și rezumă jurisprudența în legătură cu art. 2 din Convenție, aici putând fi găsite principiile-cheie dezvoltate în acest domeniu, precum și precedentele relevante. Jurisprudența citată a fost selectată dintre hotărârile și deciziile de referință pronunțate de Curte până la 30 aprilie 2022.
Art. 2, dreptul la viață, este clasificat drept una dintre cele mai fundamentale dispoziții ale Convenției și, împreună cu art. 3, consacră una dintre valorile de bază ale societăților democratice care alcătuiesc Consiliul Europei. Ca atare, dispozițiile sale trebuie interpretate în mod strict. Abordarea Curții față de interpretarea art. 2 este ghidată de faptul că obiectul și scopul Convenției ca instrument pentru protecția persoanelor impune ca dispozițiile sale să fie interpretate și aplicate astfel încât garanțiile acesteia să fie practice și efective.

Sursă foto: https://hr.n1info.com/english/news/echr-reduces-time-limit-for-cases-from-six-to-four-months-after-the-final-ruling/

Sari la conținut