Europa noastră: Summit UE – Ucraina

Florentin Căpitănescu, 17 iulie 2018

Cu ocazia celui de-al 20-lea summit UE – Ucraina, care s-a desfăşurat la Bruxelles, parţile și-au reafirmat parteneriatul solid, întemeiat pe acordul lor de asociere. Uniunea a fost reprezentată de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și de președintele Consiliului European, Donald Tusk, iar din partea Ucrainei a participat şeful statului, Petro Poroșenko. De asemenea, la discuţii au mai participat, între alţii, şefa diplomaţiei Uniunii, Federica Mogherini, şi comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmström. Cu aceast prilej, reprezentanţii Executivul comunitar au salutat paşii înainte pe care Ucraina i-a făcut în ultimii ani şi au subliniat avantajele de care ţara ex-sovietică se bucură în urma relaţiei cu blocul comunitar.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: (TRACK) “În ultimii patru ani, datorită modului în care preşedintele Poroșenko a acţionat, Uniunea şi Ucraina au realizat mai multe lucruri împreună decât au făcut-o în precedenţii 20 de ani. De exemplu, în urma liberalizarii regimului de vize pentru cetăţenii ucrainieni, ceea ce s-a întâmplat anul trecut, mai mult de jumătate de milion de persoane au călătorit în spaţiul comunitar. De asemenea, în ultimul an, comerţul bilateral a crescut cu aproape 25%, ceea nu e puţin lucru”.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a apreciat că parteneriatul blocului comunitar cu Ucraina este construit pe fundaţii solide. Pe de altă parte, oficialii europeni și-au exprimat sprijinul față de ambițiosul program de reforme al Ucrainei. Preşedintii Comisiei şi Consiliului au declarat că este importantă accelerarea eforturilor, în special pentru o luptă mai eficientă împotriva corupției, pentru îmbunătățirea mediului de afaceri și pentru modernizarea sectorului energetic. Oficialii europeani au salutat şi recenta decizie a Parlamentului European și a Consiliului de a oferi Ucrainei o asistență macrofinanciară suplimentară de până la 1 miliard de euro, ajutor menit să sprijine stabilizarea economică și reformele structurale. Totuşi, liderii Uniunii au subliniat faptul că noul program va fi condiționat de progresul continuu al reformelor, în special în domeniul luptei împotriva corupției, care rămâne un capitol fundamental pentru Ucraina.

 

Sari la conținut