Europa noastră. Calitatea aerului, o prioritate pentru UE

Monica Chiorpec, 16 aprilie 2018

Uniunea Europeană îşi continuă politicile de mediu cu scopul îmbunătăţirii calităţii aerului din statele membre. Deşi există regiuni în care standardele stabilite sunt respectate, cetăţenii europeni din marile încă oraşe se confruntă cu problemele cauzate de poluare, în special cu emisiile de dioxid de carbon care le pun în pericol sănătatea.

Karmenu Vella, comisarul european pentru afaceri maritime şi pescuit, despre măsurile pe care Uniunea Europeană le propune în vederea optimizării calităţii aerului TRACK: „În ceea ce priveşte calitatea aerului, în multe zone care au în vedere protejarea mediului înconjurător, Europa este un lider global. Dar atunci când este vorba despre calitatea aerului în general, ne dezamăgim propriii cetăţeni. Unele norme în ceea ce priveşte calitatea aerului sunt mai slabe decât ceea ce recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii. De aceea, trebuie să facem mai mult, vom face mai mult. Încurajez ministerele să aibă o colaborare apropiată cu partenerii naţionali, cum ar fi cei din domeniul energiei, al transportului şi al agriculturii. De asemenea, încurajez cooperarea transfrontalieră. Încurajez aceste instituţii şi pe reprezentanţii lor să îşi păstreze ambiţia în negocierea actualelor iniţiative legislative, cum ar fi limitarea emisiilor de dioxid de carbon de la automobile şi implementarea taxelor de drum. M-am exprimat clar asupra faptului că mult prea multe zone din Europa încă se mai confruntă cu deficienţe inacceptabile în ceea ce priveşte standardele calităţii aerului. Comisia nu este mulţumită cu această situaţie. Responsabilitatea noastră are menirea de a-i proteja pe cetăţenii europeni şi nu ne vom dezice de această responsabilitate. Întrunirea ministerială pe tema calităţii aerului, organizată în ianuarie şi la care au participat nouă state membre, necesită o continuare care să întărească măsurile stabilite pentru respectarea standardelor de mediu, mai ales în acele cazuri în care măsurile de protecţie nu au fost adoptate. În acest caz, voi solicita colegilor mei să se adreseze Curţii Europene de Justiţie.

Începând cu anii 1970, calitatea aerului a reprezentat o problema dezbătută în mod curent la nivel european. Cele mai noi cercetări din domeniul sănătăţii au confirmat cât de periculoase sunt emisiile de dioxid de carbon, iar domeniile vizate pentru adoptarea de reglementări sunt domeniul energetic, transporturile şi agricultura. Prin directivele de mediu stabilite, Uniunea Europeană lucrează constant pentru diminuarea acestor emisii prioritare fiind zonele cu risc crescut de poluare, în special aglomerările urbane, unde poluarea aerului atinge deseori cote alarmante.

Sursa foto: © European Union, 2018 / Fhoto: Lukasz Kobus

Sari la conținut