Conferința: „Ce viitor ne dorim pentru Uniunea Europeană acasă și în lume?”

Institutul European din România, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, va organiza joi, 3 iunie 2021 conferința cu tema „Ce viitor ne dorim pentru Uniunea Europeană acasă și în lume?”, ocazionată de lansarea și promovarea, la nivel național, a dezbaterilor sub egida Conferinței privind Viitorul Europei.

Evenimentul va avea loc între orele 10:00 – 11:30 și se va desfășura în format online, conform Agendă.

În cadrul conferinței vorbitorii și participanții vor fi invitați la un dialog deschis și dinamic care va încerca să radiografieze așteptările de la Conferință, modul în care UE și rolul României în UE sunt percepute de către cetățeni, de către experți în afaceri europene,  dar și de către cei care lucrează sau au lucrat în mod direct și curent cu instituțiile de la Bruxelles.

Astfel, în acest cadru, vor fi abordate: (1) obiectivele noului dialog cu cetățenii pe tema viitorului Europei;  (2) oportunitățile și provocările pe termen mediu și lung pentru UE, plecând de la baza strategică existentă (e.g. Declarația de la Sibiu, Agenda Strategică 2019-2024, dubla tranziție verde și digitală); (3) prioritățile imediate și cele pe termen mediu, din perspectiva lecțiilor învățate în contextul crizei determinate de pandemia COVID 19; (4) riscuri și oportunități pentru UE ca actor global și instrumentele pe care va trebui să le dezvolte Uniunea pentru a-și putea crește influența; (5) contribuția României privind viitorul UE – ce am adus bun, ce putem face mai bine?

Intervențiile experților invitați vor fi urmate de o sesiune de întrebări și răspunsuri, bazată pe întrebări de la participanți, care vor putea fi semnalate și prin formularul de înscriere la eveniment.

Participarea la eveniment este posibilă prin completarea formularului de înscriere, în limita locurilor disponibile pe platforma Zoom, până cel mai târziu la data de 31 mai a.c., urmând ca detaliile de conectare la platforma online să fie transmise participanților confirmați.

Sari la conținut