Bosnia și Herțegovina – țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană

În urma reuniunii Consiliului European din 15 decembrie 2022, Bosnia și Herțegovina a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Decizia liderilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană reflectă astfel concluziile pozitive ale Consiliului UE din 13 decembrie 2022 privind extinderea și procesul de stabilizare și de asociere. Mai multe detalii despre concluziile Consiliului European sunt disponibile aici.

Statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană implică pentru Bosnia și Herțegovina implementarea măsurilor specificate în recomandarea Comisiei în vederea consolidării statului de drept, a luptei împotriva corupției și împotriva criminalității organizate, a gestionării migrației și a drepturilor fundamentale. Informații suplimentare despre aceste măsuri pot fi accesate aici și aici.

Având în vedere ultimele evoluții privind perspectiva europeană a Bosniei și Herțegovinei, vă invităm să lecturați materialele publicate de către Institutul European din România pe tema Balcanilor din Vest, în ultimii ani:

Totodată, poate fi accesată pagina relațiilor diplomatice bilaterale România – Bosnia și Herțegovina, disponibilă pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

© Foto: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Sari la conținut