Ana-Maria Cononovici, 24.11.2023
Josep Borrell Fontelles, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate și Vicepreședinte al Comisiei Europene, susține rolul UE în identificarea mai multor valori ca bază a stabilității internaționale.
Faptul că trăim într-un mediu geopolitic, în care am asistat la înarmarea alimentelor, a energiei, a migrației, la înarmarea informației și la interferență în procesele noastre democratice a fost premisa discuţiilor din cadrul Conferinței șefilor de delegații ale Uniunii Europene în lume, care a avut loc în prima jumătate a lunii noiembrie.
Țările Uniunii Europene nu își pot permite „să obosească” în a mai oferi sprijin acolo unde se decide viitorul securității europene şi mondiale, a fost una dintre concluziile discuţiilor.
Astfel, Josep Borrell Fontelles, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate și Vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil pentru o Europă mai puternică în lume, a declarat că:
„Din ce în ce mai mult trăim într-o lume în care creşte multilateralitatea, dar şi frica. Lumea e plină de războaie. Şi multilateralitatea nu se referă doar la economie sau înarmare, ci şi la faptul că avem adevăruri diferite, abordări diferite ale războiului. În termeni strategici avem de-a face cu două superputeri: Statele Unite ale Americii şi China. Dar, când la jumătatea anilor `70 China a început să se deschidă spre lume, atingea 1% PIB-ul SUA, iar azi e la 80%. Uimitor!”
UE trebuie să îşi menţină poziţia de actor puternic şi vizionar, a adăugat Borrell, precizând că Uniunea Europeană se află într-o situaţie intermediară, nefiind o putere în adevăratul sens al cuvântului, nicio alianţă militară, nici măcar nu este un stat, dar este mult mai mult de atât. Astfel, rolul UE pare să fie, tot mai mult, de a contribui activ la facilitarea negocierilor, la găsirea valorilor comune.
În cadrul discuţiilor a fost subliniată și importanța construirii unor noi relații cu țările din Africa și America Latină, menționându-se că Parlamentul European va promova în mod activ diplomația parlamentară, care acoperă deja peste 160 de țări.
Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.
Foto: Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell (Copyright: European Union)
Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.