Alo, Bruxelles – Stimularea industriei europene a cipurilor

Ana-Maria Cononovici, 19.07.2023

Parlamentul European (PE) a adoptat recent o nouă lege privind asigurarea aprovizionării Uniunii Europene cu cipuri, prin stimularea producției și inovării, precum și prin stabilirea unor măsuri de urgență pentru combaterea deficitului.

Noua măsură legislativă, deja convenită între Parlament și Consiliu, vizează crearea unui mediu favorabil pentru investiții în industria de cipuri în Europa, prin accelerarea procedurilor de autorizare și prin recunoașterea importanței critice a cipurilor. Întreprinderile mici și mijlocii vor beneficia, de asemenea, de un sprijin sporit, în special în domeniul proiectării cipurilor, în vederea stimulării inovării.

Potrivit noii reglementări, va fi creată o rețea de centre de competență pentru a aborda problema deficitului de competențe în UE și pentru a atrage noi talente în cercetare, proiectare și producție.

Totodată, va fi instituit un mecanism de răspuns în cazul situațiilor de criză, prin care Comisia va putea evalua riscurile la adresa aprovizionării Uniunii cu semiconductori. Indicatorii de avertizare timpurie din statele membre vor fi utilizați pentru a declanșa o alertă de deficit la nivelul UE. Acest mecanism va permite Comisiei să pună în aplicare măsuri de urgență, cum ar fi prioritizarea aprovizionării cu produse afectate în mod special de o penurie sau efectuarea de achiziții comune pentru statele membre.

Deputații europeni au adus îmbunătățiri mecanismului propus prin introducerea unui instrument de cartografiere care va contribui la identificarea posibilelor blocaje în aprovizionare. Aceste măsuri vor fi o soluție de ultimă instanță în cazul unei crize în sectorul semiconductorilor.

Parlamentul a susținut, de asemenea, dispoziții privind consolidarea cooperării internaționale cu partenerii strategici și privind drepturile de proprietate intelectuală, pentru a garanta avantajele competitive și protecția sectorului Uniunii Europene.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Sursă – zathris / pixabay.com.

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut