Alo, Bruxelles – Săptămâna europeană a regiunilor și orașelor

Steliu Lambru, 18.10.2023

 

Săptămâna europeană a regiunilor și orașelor a adunat aproximativ 7000 de participanți din întreaga Europă, 308 evenimente și peste 1000 de vorbitori, cu scopul de a evidenția proiectele și beneficiile aduse de politica de coeziune a UE.

A 12-a ediție a săptămânii europene a regiunilor și orașelor a subliniat importanța pe care politica de coeziune a blocului comunitar o are astăzi în două situații: criza energetică și războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Inițiativa energiei sustenabile a permis statelor membre să susțină afacerile mici și mijlocii și gospodăriile vulnerabile, pentru a face față creșterii prețurilor la energie.  Mai mult de 725 de milioane de Euro au fost deja alocate acestei inițiative și se așteaptă ca valoarea totală a măsurilor financiare de sprijin să ajungă la 4 miliarde. Solidaritatea Uniunii Europene cu Ucraina prin politica de coeziune a însemnat, printre altele, și crearea de locuințe la frontiera polono-ucraineană pentru refugiați.

Conform sondajelor de opinie, 79% dintre cetățenii europeni cred că proiectele finanțate de Uniune au un impact pozitiv asupra regiunilor, în vederea reducerii inegalităților economice, sociale și teritoriale dintre ele. La această ediție a săptămânii europene a regiunilor și orașelor, temele au fost: ridicarea barierelor care stau în calea cooperării; schimbările aduse de energie pentru securitate și sustenabilitate; promovarea inovării sociale; regiunile în tranziția postindustrială; folosirea competențelor pentru dezvoltarea regională și centrele de dezvoltare urbane mici și mijlocii.

În deschiderea evenimentelor, Elisa Ferreira, Comisar european pentru coeziune și reformă, s-a referit la sloganul ediției 2023 și la semnificația lui: „Sloganul din acest an este Regiuni prospere, o Europă mai puternică. El reflectă opinia mea fermă că, pentru ca Europa întreagă să prospere, trebuie ca fiecare regiune a noastră să prospere.” Aceasta a mai adăugat că „politica de coeziune este adezivul care ține Europa împreună. Fără ea, piața internă, așa cum o știm, nu ar rezista. Această politică este cea mai apropiată de cetățenii europeni,  făcându-le o demonstrație tangibilă a valorii adăugate europene. De aceea, la fiecare doi ani, realizăm un sondaj Eurobarometru pentru a vedea cum privesc cetățenii politica de coeziune.”

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Elisa Ferreira, Comisar european pentru coeziune și reformă (Copyright European Union, 2022 Source: EC/ Photographer: Christophe Licoppe).

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut