Alo, Bruxelles – Revizuirea legislației UE privind bunăstarea animalelor

Clara Iancu, 16.05.2024

Comisia Europeană și-a propus să identifice cele mai bune soluții în legătură cu revizuirea legislației UE privind bunăstarea animalelor. Reducerea fragmentării pieței interne ar permite fermierilor să investească în fermele lor și să profite de oportunitățile de pe piață care vin odată cu îmbunătățirile în domeniul bunăstării animalelor.

În 2020, Comisia a anunțat că va revizui regulile Uniunii Europene în ceea ce privește siguranța animalelor și că va lua în considerare opțiuni pentru etichetarea bunăstării acestora. Ca parte a acestei reforme, Comisia a anunțat, în 2021, intenția de a propune reguli pentru eliminarea graduală și, în cele din urmă, a interzicerii folosirii coliviilor în creșterea animalelor. Acest lucru a fost un răspuns la inițiativa cetățenilor europeni denumită „Sfârșitul epocii coliviilor”.

Astfel, până în prezent, Comisia a stabilit o serie de opțiuni, susținute de evaluarea de conformitate a regulilor actuale, mai multe studii externe și 11 opinii științifice furnizate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară. Cu toate acestea, Comisia consideră că, în ceea ce privește revizuirea legislației Uniunii Europene privind bunăstarea animalelor, sunt necesare mai multe consultări cu privire la costuri, durata perioadelor de tranziție și măsurile relevante pentru import.

Elisa Ferreira, membru al Comisiei Europene, a explicat:

„După cum știți, pe 7 decembrie 2023, Comisia a adoptat două propuneri legislative importante privind bunăstarea animalelor. Prima este o reglementare revizuită privind protecția animalelor în timpul transportului. A doua este o nouă reglementare care abordează, pentru prima dată, bunăstarea și trasabilitatea câinilor și pisicilor. Lucrările la propunerile de revizuire a regulilor Uniunii Europene privind bunăstarea animalelor la nivel de ferme în momentul sacrificării și stabilirea unor reguli armonizate pentru etichetarea bunăstării animalelor sunt încă în curs de desfășurare. Suntem conștienți că fermierii caută o piață concurențială echitabilă. Unii dintre ei nu sunt mulțumiți de peisajul fragmentat pe care îl avem în ceea ce privește standardele de bunăstare a animalelor la nivelul Uniunii Europene. Aceștia trebuie să ia în considerare cerințe naționale diferite și în continuă schimbare, precum și scheme separate pentru bunăstarea animalelor.

Prin urmare, este responsabilitatea noastră să le oferim stabilitate și claritate pe termen lung cu privire la ceea ce va fi considerat acceptabil în ceea ce privește bunăstarea animalelor. Din toate aceste motive, continuăm să analizăm cel mai bun curs de acțiune în aceste domenii, având în vedere opiniile părților interesate și, desigur, opiniile Parlamentului European.”

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Elisa Ferreira (Photographer: Fred MARVAUX Copyright: © European Union 2024 – Source : EP).

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut