Alo, Bruxelles – Reforma pieței energiei electrice și a gazelor din UE, aprobată de Parlamentul European

Mihai Pelin, 24.04.2024

Parlamentul European a adoptat reforme care privesc piața energiei electrice și piața gazelor. Acestea sunt menite să protejeze consumatorii împotriva prețurilor volatile. Astfel, furnizorilor nu li se va permite să modifice unilateral termenii unui contract. Eurodeputații au asigurat, de asemenea, că țările UE pot interzice furnizorilor să întrerupă aprovizionarea cu energie electrică pentru clienții vulnerabili, inclusiv în timpul disputelor dintre furnizori și clienți.

Astfel, textul stabilește un mecanism prin care, în anumite condiții, poate fi declarată o criză a prețurilor energiei electrice. În cazul existenței unor prețuri foarte ridicate, UE poate declara o criză regională sau la nivelul UE a prețurilor energiei electrice, permițând, astfel, statelor membre să ia măsuri temporare pentru a stabili prețurile la energie electrică pentru IMM-uri și marii consumatori industriali de energie.

Totodată, legislația prevede așa-numitele „contracte pentru diferență” sau scheme echivalente cu aceleași efecte, pentru a încuraja investițiile în energie. Într-un contract pentru diferență, o autoritate a statului compensează producătorii de energie în cazul în care prețurile de pe piață scad prea mult, dar colectează plăți de la aceștia în cazul în care prețurile sunt prea mari.

Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a oferit mai multe amănunte:             „Aceste inițiative legislative vor accelera implementarea și integrarea surselor de energie regenerabilă și vor crea un cadru favorabil mai eficient. Reforma piețelor energetice va promova acordurile de achiziție și contractele pe diferență. Aceste instrumente vor asigura că un cost scăzut și previzibil al surselor regenerabile se reflectă mai bine în facturile consumatorilor și, prin urmare, contribuie la prețuri mai accesibile. În același timp, aceste instrumente vor spori siguranța veniturilor pentru investitori și, prin urmare, vor stimula investițiile în surse regenerabile și soluții cu emisii scăzute de carbon necesare pentru a stimula tranziția energetică.”

Prețurile energiei au crescut de la jumătatea anului 2021, inițial în contextul redresării economice post-COVID-19. Cu toate acestea, prețurile la energie au explodat brusc din cauza problemelor de aprovizionare cu gaze în urma războiului Rusiei împotriva Ucrainei din februarie 2022. Noua directivă și noul regulament privind piețele gazelor și hidrogenului vizează decarbonizarea sectorului energetic al UE, consolidând producția și integrarea gazelor din surse regenerabile și a hidrogenului. Aceste măsuri sunt menite să asigure aprovizionarea cu energie, perturbată de tensiunile geopolitice și să abordeze schimbările climatice.

În negocierile cu Consiliul privind directiva, deputații s-au concentrat pe asigurarea unor dispoziții privind transparența, drepturile consumatorilor și sprijinul pentru persoanele expuse riscului de sărăcie.

Noul regulament va consolida mecanismele de stabilire a prețurilor echitabile și de aprovizionare stabilă cu energie și va permite statelor membre să limiteze importurile de gaze din Rusia și Belarus. Legislația va introduce un sistem comun de achiziții de gaze, pentru a evita concurența între statele membre și un proiect-pilot de consolidare a pieței de hidrogen a UE pentru o perioadă de cinci ani.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Didier Reynders (sursa: European Union, 2023 Copyright/ EC – Audiovisual Service/Photographer: Valentine Zelev).

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut