Alo, Bruxelles? – Raport de convergență privind pregătirea statelor membre pentru aderare la zona euro

Mihai Pelin, 21.06.2022

Comisia Europeană a concluzionat că Croația este pregătită să adopte moneda euro la începutul anului următor, ceea ce va aduce numărul statelor membre din zona euro la douăzeci. Concluzia este prezentată în Raportul de convergență din 2022, care evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia în direcția aderării la zona euro. Acestea sunt cele șapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro. Potrivit documentului, doar Croația și Suedia îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea prețurilor. Totodată, toate țările membre îndeplinesc criteriul privind finanțele publice, cu excepția României, care este singurul stat membru care face obiectul unei proceduri de deficit excesiv. Raportul mai constată că Croația îndeplinește cele patru criterii nominale de convergență și că legislația sa este pe deplin compatibilă cu cerințele tratatului și cu Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Valdis Dombrovskis (foto: © European Union, 2021 Source: EC – Audiovisual Service / Photographer: Christophe Licoppe)

Acest articol este preluat pe site-ul IER în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut