Alo, Bruxelles – Propunere legislativă pentru persoanele cu dizabilități

Corina Cristea, 13.10.2023

Atunci când statutul persoanelor cu dizabilități nu este recunoscut în străinătate, aceștia nu pot accesa condițiile speciale și tratamentul preferențial, precum accesul gratuit și/sau prioritar, tarifele reduse sau asistența personală.

Astfel, Comisia Europeană a prezentat o propunere legislativă care va facilita accesul la dreptul la liberă circulație pentru persoanele cu dizabilități, asigurându-se că acestea pot avea, în mod egal, acces la condiții speciale, tratament preferențial și drepturi de parcare atunci când vizitează un alt stat membru. Propunerea Comisiei introduce un card european standardizat pentru persoanele cu dizabilități și îmbunătățește actualul card european de parcare pentru aceste persoane. Ambele carduri vor fi recunoscute în întreaga Uniune.

În acest sens, Vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, responsabilă pentru valori și transparență, a declarat că „este vorba de circa 87 de milioane de persoane la nivelul UE care suferă de anumite forme de dizabilitate și care se confruntă în fiecare zi cu provocări și bariere necunoscute restului societății. (…) De aceea, încercăm să facilităm călătoria și, mai ales, să o facem mai accesibilă pentru aceste persoane. Propunem un model comun cu două carduri europene. Aceste carduri le vor ușura viața în Uniune, aceste persoane vor putea să beneficieze de condiții speciale sau tratament preferențial în momentul în care se deplasează în alt stat membru. Vor putea să aibă acces la servicii, activități și facilități în condiții egale cu persoanele cu dizabilități care își au reședința în tara respectivă.”

Cardul european standardizat va servi drept dovadă recunoscută a dizabilității în întreaga Uniune, oferind acces egal la condiții speciale și tratament preferențial în serviciile publice și private, inclusiv în ceea ce privește transportul, evenimentele culturale, muzeele, centrele de agrement și sport sau parcurile de distracție. Acesta va fi eliberat de autoritățile naționale competente și va completa cardurile sau certificatele naționale existente. În același timp, îmbunătățirile propuse pentru a fi aduse actualului card european de parcare vor permite persoanelor cu dizabilități să aibă acces la aceleași drepturi de parcare disponibile în alt stat membru.

Cardul va avea un format comun obligatoriu care va înlocui cardurile naționale de parcare pentru persoanele cu dizabilități și va fi recunoscut în întreaga Uniune. Propunerile Comisiei se bazează pe rezultatele proiectului-pilot privind cardul UE pentru persoanele cu dizabilități desfășurat în Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Italia, Malta, România și Slovenia între 2016 și 2018. Propunerea prevede că, odată adoptată, statele membre vor avea la dispoziție 18 luni pentru a încorpora prevederile directivei în legislația națională.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Comisia Europeană propune un card european standardizat pentru persoanele cu dizabilităţi

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut