Alo, Bruxelles – Propunere de revizuire a Bugetului Multianual al UE pentru perioada 2021-2027

Robina Cornaciu, 21.11.2023

În vara trecută, Comisia Europeană le-a cerut deja statelor membre UE să suplimenteze contribuția la bugetul multianual al blocului comunitar cu 65,8 de miliarde de euro până în anul 2027.

Astfel, CE propune suplimentarea bugetului cu 15 miliarde de euro pentru statele europene care primesc un număr mare de refugiați, inclusiv din Ucraina. Sumele vor fi incluse în următoarea revizuire a cadrului financiar al UE pentru perioada 2021-2027.

Condiția pentru ca statele membre să primească mai mulți bani este să accepte propunerea Comisiei Europene și, prin urmare, să accepte să-și suplimenteze contribuțiile la bugetul UE.

În plenul Parlamentului European, europarlamentarul Siegfried Mureșan a cerut modificarea Bugetului Multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021 – 2027:

„Când cetățenii din Europa au nevoie de ajutor, Uniunea Europeană îi ajută prin intermediul bugetului UE. Oamenii, companiile, regiunile care s-au aflat în situații dificile în timpul Covid-19, care au fost afectați de consecințele economice și sociale ale pandemiei, de prețurile ridicate la energie și inflație au fost sprijiniți prin intermediul bugetului UE. Cadrul Financiar Multianual a fost aprobat în 2020. De atunci, am făcut multe lucruri care nu au fost inițial preconizate, care nu au fost planificate, și pe care niciunul dintre noi nu le putea prevedea, în special legate de invazia armată ilegală a Rusiei în Ucraina.

În bugetul UE pentru 2024, în proiectul prezentat de Comisia Europeană, în 4 – din cele 7 capitole – avem marje bugetare de zero euro, ceea ce însemnă că nu avem nicio capacitate să reacționăm la situații neprevăzute. Trebuie să corectăm acest lucru, iar revizuirea Cadrului Financiar Multianual este locul potrivit să modificăm acest lucru pentru a ne putea proteja mai bine granițele, să sprijinim oamenii din Ucraina veniți în Europa și să continuăm să sprijinim persoanele în dificultate.

Pentru statele membre net contributoare, îngrijorate că un buget mai mare va presupune contribuții mai mari la buget, contribuțiile statelor membre de  anul acesta au scăzut cu 20 de procente, iar statele membre nu plătesc mai mult la momentul actual.”

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Europarlamentarul Siegfried Mureșan (© European Union, 2022 – Source: EP / Mathieu CUGNOT).

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut