Alo, Bruxelles – Previziuni economice pentru Uniunea Europeană

Steliu Lambru, 18.09.2023

Previziunile blocului comunitar pentru propria economie în ultima parte a anului 2023, dar și pentru anul 2024, sunt în continuare rezervate. Ele au fost ușor revizuite, dar mesajele transmise sunt acelea de prudență.

Executivul european a făcut publică anticiparea economică a Uniunii elaborată în vara anului 2023 pentru toamnă și pentru primele luni ale anului 2024. Concluziile sunt următoarele: economia europeană continuă să crească, în ciuda pierderii impulsului inițial. Previziunile economice au fost revizuite acum.

Creșterea economică este așteptată să fie de 0,8% în loc de 1%, așa cum se afirmase în primăvară. În 2024, este așteptat ca aceasta să fie doar de 1,4%, și nu de 1,7%, așa cum se anunțase. În ceea ce privește zona euro, în 2023 creșterea economică va fi de 0,8% în loc de 1,1%, iar pentru anul 2024 creșterea va fi de doar 1,3%, de la 1,6%. Inflația este așteptată, însă, să scadă cu 6,5% în comparație cu 6,7% în primăvară, iar pentru anul 2024 cifra este de 3,2%, față de 3,1%. Inflația este prevăzută să scadă cu 5,6% în anul 2023, comparativ cu 5,8%, iar în 2024 se așteaptă să fie de 2,9%, comparativ cu 2,8%.

Paolo Gentiloni, Comisar european pentru economie, a sintetizat noua previziune pentru economia comunitară: „Mesajele acestei prospective sunt patru. Primul este că economia Uniunii Europene a pierdut impulsul relansării din primăvară. Cele mai noi date confirmă că economia Ununii Europene a evitat recesiunea în iarna trecută.  (…) Al doilea mesaj este că inflația a scăzut și mai mult din primăvară. Scăderea a fost generată de scăderea prețului la energie și presiunea moderată a inflațiilor din sectoarele care produc hrană și bunuri industriale. Al treilea mesaj, legat de primele două, este că previziunea pentru creștere este în revizuire, în jos, pentru acest an și pentru următorul, în timp ce revizuirile pentru inflație sunt limitate. Ultimul mesaj este că așteptările rămân legate de riscuri și incertitudine. Și auzim aceasta mereu, de aproximativ trei ani încoace. În special, incertitudinea rămâne la cote înalte din cauza războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.”

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni (© European Union, 2022, Source EC / Bogdan Hoyaux).

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut