Alo, Bruxelles – Poziția Parlamentului European privind Legea asupra Inteligenței Artificiale

Robina Cornaciu, 27.06.2023

Legea privind Inteligența Artificială (IA)  a fost adoptată recent cu o mare majoritate de către comisiile IMCO și LIBE. Acest lucru reprezintă un pas în plus pentru o legislație emblematică, care va stabili regulile pentru viitorul digital și, foarte probabil, va reverbera în întreaga lume, în diferite regimuri de reglementare, modelând dezvoltarea tehnologiei într-o direcție care este centrată pe individ și care-i permite acestuia, totodată, să își atingă potențialul. Textul Parlamentului reprezintă o îmbunătățire semnificativă față de propunerea Comisiei.

„Propunerea votată arată foarte clar cât de rapid se dezvoltă IA și cât de important este să existe reguli care să ghideze dezvoltarea acestei tehnologii în direcția corectă și conformă cu valorile noastre europene”, a declarat europarlamentarul Dragoș Tudorache. „Am început literalmente acum un an să primim cele peste 3000 de amendamente la Legea privind Inteligența Artificială. Cred că acest lucru este o dovadă clară a cât de important este acest text, cât de important a devenit pentru fiecare grup politic.”

O primă definiție legală a Inteligenței Artificiale, este rezultatul cooperării cu OCDE și este aliniată la nivel internațional: un control sporit asupra sistemelor de IA generative care creează text, imagini, sunete sau videoclipuri realiste, fără a împiedica dezvoltarea acestora. Astfel de sisteme trebuie să informeze utilizatorii că li se prezintă rezultatul IA, trebuie să aibă garanții împotriva generării de conținut care este ilegal în Uniune și trebuie să sintetizeze și să dezvăluie utilizarea materialelor protejate prin drepturi de autor în cadrul formării lor.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Dragoș Tudorache (sursa foto: Copyright© European Union, 2021 – Source : EP / Riccardo Parregiani)

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut