Corina Cristea, 30.10.2023
Statele Uniunii Europene au convenit, în această lună, asupra unei reforme a sistemului de azil, care prevede în principal măsuri mai stricte.
„Imigrația ilegală este o provocare europeană care necesită o soluție europeană. Acțiunile concrete sunt cele care vor aduce schimbări în teren. Numai prin solidaritate și unitate putem realiza acest lucru. Italia poate conta pe Uniunea Europeană”, a declarat Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată pe insula Lampedusa, în contextul tensiunilor tot mai mari, generate de creșterea numărului de imigranți din Africa.
Aceasta a arătat, în continuare, că „este foarte important de reținut: toți cei implicați – fie că este vorba de locuitorii din Lampedusa, de autoritățile locale sau de migranți – sunt prinși în această situație, care nu este creată de ei. Un număr tot mai mare de migranți își părăsesc țara de origine. Sunt atrași de contrabandiști și traficanți nemiloși. Și mulți ajung aici în Lampedusa (…) Vreau să fiu foarte explicită: avem o obligație ca parte a comunității internaționale. Am îndeplinit-o în trecut și o vom face astăzi și în viitor. Dar noi vom decide cine vine în Uniunea Europeană și în ce circumstanțe, nu contrabandiștii și traficanții.”
Cu acest prilej, șefa executivului comunitar a propus un plan în zece puncte pentru a gestiona situația din Lampedusa. Acesta include consolidarea sprijinului acordat Italiei pentru a gestiona numărul mare de imigranți, în vederea asigurării înregistrării sosirilor, a luării amprentelor digitale, a informării și a trimiterii către autoritățile competente.
Apoi, este vorba de sprijinirea transferului de persoane din Lampedusa, inclusiv către alte state membre, utilizând mecanismul de solidaritate voluntară și acordând o atenție deosebită minorilor neînsoțiți și femeilor. Al treilea punct: oferim sprijinul Frontex pentru a asigura o întoarcere rapidă a migranților în țara de origine, dacă aceștia nu sunt eligibili pentru azil, a precizat șefa Comisiei Europene, iar al patrulea punct – trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a lupta împotriva contrabandiștilor. Al cincilea punct se referă la intensificarea supravegherii maritime și aeriene, iar al șaselea la luarea de măsuri împotriva logisticii contrabandiștilor.
De asemenea, a adăugat Ursula von der Leyen, vom colabora cu autoritățile italiene pentru a asigura îndepărtarea și distrugerea bărcilor și ambarcațiunilor recuperate. În același timp, Agenția Uniunii Europene pentru Azil este gata să își intensifice sprijinul pentru Italia, pentru a aplica proceduri rapide de azil.
Ultimele două puncte ale planului se referă la intensificarea cooperării cu Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați și Organizația Internațională pentru Migrație pentru a asigura protecția migranților de-a lungul rutei și creșterea returnărilor voluntare asistate, iar punctul final este colaborarea cu Tunisia la punerea în aplicare a Memorandumului de înțelegere.
Toate aceste acțiuni sunt gândite în condițiile în care numărul celor care traversează Marea Mediterană cu barca, pentru a ajunge în Italia, a crescut de peste două ori în acest an, față de 53.000 de persoane, câte au fost înregistrate în 2022.
Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.
Foto: Din Lampedusa, Ursula von der Leyen a propus un plan în zece puncte pentru rezolvarea crizei migranților (sursă foto: ©European Union, 2023 Copyright EC – Audiovisual Service / Photographer: Riccardo De Luca).
Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.