Alo, Bruxelles – Pachetul de extindere 2023

Corina Cristea, 08.12.2023

Având în vedere rezultatele obținute de Ucraina și Republica Moldova, precum și eforturile de reformă aflate în curs de desfășurare, Comisia Europeană a recomandat Consiliului să demareze negocierile de aderare cu ambele țări.

Astfel, Comisia Europeană a adoptat Pachetul de extindere pentru anul 2023, care oferă o evaluare detaliată a progreselor înregistrate de Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia și, pentru prima dată, Ucraina, Republica Moldova și Georgia, în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Raportul se axează, în mod deosebit, pe progresele înregistrate în implementarea reformelor fundamentale, precum și pe oferirea unor îndrumări clare cu privire la viitoarele priorități de reformă.

„Extinderea este o politică vitală pentru Uniunea Europeană. Completarea Uniunii este un obiectiv firesc, având o pronunțată logică economică și geopolitică”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aceasta a adăugat că „cetățenii țărilor care doresc să adere sunt europeni – la fel ca cei ai Uniunii de astăzi. Pentru că știm cu toții că geografia, istoria și valorile comune ne leagă. Deci, completarea Uniunii noastre are o puternică logică economică și geopolitică. Dacă te uiți la ultimele runde de extindere, vezi că acestea au venit cu beneficii enorme, atât pentru țările respective, cât și pentru Uniunea Europeană. Practic, toți câștigăm. Vedem asta pentru că noii membri, cetățenii lor și mediul de afaceri au acces la cele patru libertăți ale noastre, la piața noastră unică, cetățenii pot călători liber, întreprinderile au noi piețe de desfacere. Și toate acestea duc la creșterea prosperității și, deci, a stabilității. Avantajele sunt evidente și pentru UE. Extinderea pieței noastre unice aduce economii de scară pentru întreprinderile noastre, ne crește competitivitatea și, prin urmare, ne face mai puternici. Istoria noastră de extindere a fost o poveste de succes economic fără precedent, extinderea ne crește greutatea ca partener comercial. Extinderea este, de asemenea, o investiție în securitatea noastră. Integrarea noilor membri în Uniunea Europeană îi protejează, practic, pe aceștia de ingerințe străine și, prin urmare, vecinătatea noastră este stabilizată. Vedem că în acest moment ordinea internațională bazată pe reguli este din ce în ce mai mule pusă sub semnul întrebării. Extinderea face să avem o voce mai puternică în lume. În concluzie, extinderea este o oportunitate unică atât pentru țările care aspiră să ni se alăture cât și pentru noi, este un vector de pace și prosperitate care face Uniunea noastră atât de specială.”

Având în vedere rezultatele obținute de Ucraina și Republica Moldova, precum și eforturile de reformă aflate în curs de desfășurare, Comisia Europeană a recomandat Consiliului să demareze negocierile de aderare cu ambele țări. Comisia a recomandat, de asemenea, Consiliului să adopte cadrele de negociere după ce Ucraina și Moldova vor adopta anumite măsuri esențiale și spune că este pregătită să prezinte un raport Consiliului până în martie 2024 cu privire la progresele înregistrate.

De asemenea, executivul comunitar a recomandat Consiliului să acorde Georgiei statutul de țară candidată, cu condiția să fie întreprinse mai multe acțiuni, iar în ceea ce privește Bosnia și Herțegovina, Comisia a recomandat începerea negocierilor de aderare odată ce această țară va atinge nivelul necesar de conformitate cu criteriile de aderare.

Aderarea este și va rămâne un proces bazat pe merite, care depinde în totalitate de realizările concrete ale fiecărei țări, a subliniat Bruxellesul.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Ursula von der Leyen (©European Union, 2023 Copyright, Source: EC – Audiovisual Service / Photographer: Christophe Licoppe)

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut