Alo, Bruxelles – Noi reguli pentru a proteja și a împuternici investitorii de retail din UE

Mihai Pelin, 02.06.2023

Comisia Europeană propune noi norme care să îi protejeze pe investitorii individuali, atribuind un rol central intereselor consumatorilor.

Comisia Europeană a prezentat un pachet de măsuri care atribuie un rol central intereselor consumatorilor în cadrul investițiilor individuale. Acesta va spori încrederea de a investi în siguranță. Astfel este încurajată  participarea pe piețele de capital din UE, care este, în mod tradițional, mai modestă decât în alte jurisdicții, cum ar fi Statele Unite, în ciuda ratei foarte ridicate de economisire a europenilor.

Noile măsuri urmăresc să îmbunătățească modul în care se furnizează informații investitorilor individuali cu privire la produsele și serviciile de investiții, folosind modalități mai pertinente și mai standardizate, prin adaptarea normelor privind publicarea de informații la era digitală și la preferințele tot mai marcate pentru sustenabilitate ale investitorilor. Totodată, ele vor asigura o mai mare transparență și comparabilitate a costurilor și vor rezolva potențialele conflicte de interese referitoare la distribuția produselor de investiții. Pe de altă parte, prin aceste măsuri, investitorii individuali sunt protejați de practicile comerciale înșelătoare și sunt menținute standarde înalte de calificare profesională pentru consultanții financiari. Nu în ultimul rând, sunt oferite consumatorilor mijloacele necesare pentru a lua decizii financiare mai judicioase, încurajând astfel statele membre să pună în aplicare măsuri naționale care pot sprijini alfabetizarea financiară a cetățenilor, indiferent de vârstă ori de mediul lor social și educațional.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Valdis Dombrovskis (foto: Copyright European Union, 2023, Source: EC – Audiovisual Service / Photographer: Christophe Licoppe).

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut