Alo, Bruxelles – Migrația legală: atragerea de competențe și de talente în UE

Daniel Onea, 06.09.2023

În timp ce imigrația ilegală în Uniunea Europeană a crescut cu 10% în prima jumătate a anului 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, Comisia Europeană are o politică ambițioasă și durabilă pentru a încuraja migrația legală.

Într-un an obișnuit se înregistrează aproximativ trei milioane de persoane care ajung legal în Uniunea Europeană. Și e nevoie de aceste persoane, spune Ylva Johansson, Comisarul European pentru Afaceri Interne:

Avem astăzi o penurie de forță de muncă în multe sectoare, în aproape toate statele membre. Această problemă se va agrava din motive demografice. Populația activă va scădea în Uniunea Europeană. Deci, avem nevoie de mai multe metode prin care oamenii să vină și să contribuie la economia noastră. Prima este șederea pe termen scurt în Uniunea Europeană. (…) Apoi, ar fi permisul de ședere pe termen lung în Uniunea Europeană. Nu mai este necesară șederea cinci ani într-un singur stat membru înainte de a putea obține un astfel de permis. Cei cinci ani pot fi înregistrați în diferite state membre, cumulându-se și adăugându-se, de asemenea, perioada studiilor universitare. În același timp, este oferit acces deplin la asistență socială. Și, totodată, se sprijină migrația circulară, oferind persoanelor cu permis de ședere pe termen lung permisiunea să părăsească Uniunea Europeană timp de doi ani și apoi să se întoarcă fără a-și pierde dreptul la acest permis de ședere pe termen lung.”

 

O altă formă de atragere a lucrătorilor înalt calificați extracomunitari este Cartea Albastră a Uniunii Europene, un permis de muncă și de ședere care permite cetățenilor din afara Uniunii să lucreze și să locuiască într-un stat membru, cu condiția să aibă o diplomă sau o calificare echivalentă și o ofertă de muncă peste un anumit prag salarial.

 

Pe de altă parte, există parteneriate pentru talente care sunt deschise studenților, absolvenților și lucrătorilor calificați. Acestea oferă, de asemenea, oportunități de educație și formare profesională, sprijin pentru integrarea migranților, precum și expertiză și analiză privind nevoile de ocupare a forței de muncă. În ultimii ani, Comisia Europeană a lansat și a sprijinit financiar proiecte pilot cu scopul de a consolida canalele de migrație legală din țări precum Egipt, Republica Moldova, Maroc, Nigeria, Senegal și Tunisia.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson (foto: Copyright European Union, 2022 Source: EC – Audiovisual Service / Photographer: Perdu Alicia)

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut