Alo, Bruxelles – Instrumentul european pentru pace

Steliu Lambru, 31.01.2024

Uniunea Europeană folosește Instrumentul European pentru Pace pentru a ajuta Ucraina în războiul ei împotriva agresiunii Rusiei. Acest Instrument a fost înființat pe 22 martie 2021, fiind menit să consolideze capacitatea UE de a preveni conflictele, de a promova pacea și de a consolida securitatea internațională. Recent, Consiliul de Afaceri Externe a propus suplimentarea cu 5 miliarde de euro a ajutorului oferit Ucrainei prin Instrumentul pentru pace.

Mihai Sebe, expert în chestiuni europene, spune că blocul comun, prin continuarea sprijinirii Ucrainei, dă un puternic semnal public:

„Uniunea Europeană a decis să asigure și să continue furnizarea asistenței pentru Ucraina, inclusiv prin sprijin militar, de o manieră sporită și previzibilă, accentul fiind pus pe ideea de predictibilitate a asistenței oferite, tocmai pentru a putea permite o planificare pe termen lung. Toate aceste sume vehiculate pentru Instrumentul pentru Pace și pentru crearea fondului de asistență pentru Ucraina arată, în fapt, hotărârea Uniunii Europene de a continua furnizarea de asistență.

A fost, totodată, discutată și situația activelor ruse blocate în statele membre ale Uniunii, respectiv posibilitatea de a utiliza o parte din veniturile și profiturile excepționale dobândite de aceste active ruse blocate tocmai pentru a veni în sprijinul Ucrainei. Asistența pentru Ucraina ar trebui gândită dintr-o perspectivă globală. În momentul de față, avem mai multe crize care riscă, cu ghilimelele de rigoare, să se acopere una pe cealaltă sau, respectiv, să se potențeze una pe cealaltă, tocmai pentru a crea un climat general instabil. Uniunea Europeană a simțit nevoia oferirii acestui semnal public de continuare a asistenței, de sporire a sa, și de previzibilitate a asistenței.”

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Mihai Sebe (sursa: Institutul European din Romania).

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut