Alo, Bruxelles – Importanța tinerilor în alegerile europene

Ana-Maria Cononovici, 23.02.2024

Cel mai tânăr președinte al Parlamentului European care a existat vreodată, Roberta Metsola, susține acordarea dreptului de vot cetățenilor de la 16 ani la alegerile UE.

În luna februarie, rețeaua Euranet Plus a susținut Summitul anual al tinerilor, în prezența președintei Parlamentului European, Roberta Metsola.

În calitate de cel mai tânăr președinte al Parlamentului, Metsola are o perspectivă unică de oferit tinerilor ascultători. Ea explică faptul că a intrat în politică de la o vârstă fragedă pentru că a vrut să ia decizii pentru propria generație, în loc să lase oamenii mai în vârstă să decidă pentru ea.

Mesajul lui Metsola pentru tinerii europeni este: „Dacă nu votați, alții vor decide pentru voi”. Șefa Parlamentului este de mult un susținător al acordării dreptului de vot cetățenilor, încă de la 16 ani, la alegerile UE. Acesta este deja cazul în patru țări UE – Austria, Belgia, Germania și propria ei țară, Malta. De asemenea, vârsta de vot este stabilită la 17 ani în Grecia.

Roberta Metsola, președinta PE, a afirmat: „În fiecare țară în care merg, mă întâlnesc cu peroane de 16 ani și le spun că eu consider că ei au dreptul să aleagă cine îi reprezintă. Așa că este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că suntem pe cât de implicați se poate într-o campanie țintită către tinerii de 16 ani din țările UE, pentru că dacă începi să votezi de la o vârstă tânără, vei recunoaște asta drept datorie civică toată viaţa ta.”

Conform legislației actuale a UE, statele membre sunt libere să își stabilească vârsta minimă națională de vot pentru alegerile europene. Deși are convingerea că tinerii de 16 și 17 ani au dreptul la un cuvânt politic, Roberta Metsola a adăugat că nu este suficient să le oferim pur și simplu un vot, implicarea activă a tinerilor presupunând și alte aspecte:

„Nu trebuie doar să legiferăm asta, ci trebuie și să creăm o mai bună conștientizare. Conștientizare, educare, lupta cu campaniile de dezinformare și legiferare sunt aspectele ce ne creează nu numai nouă posibilități, dar și partenerilor noștri din lumea Tech. Trebuie să susținem acel adevăr care ne ajută să facem alegeri conștiente.”

Potrivit președintei PE, beneficiul interacțiunii cu tinerii alegători este că ei au cu adevărat o perspectivă diferită, concentrându-se adesea pe probleme precum accesul la educație, oportunitățile de călătorie și preocupările legate de sănătate specifice tinerilor.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Roberta Metsola, președinta Parlamentului European (Photographer: Philippe STIRNWEISS, Copyright: © European Union 2024 – Source : EP).

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut