Clara Iancu, 26.10.2023
Directiva privind energia din surse regenerabile urmărește să asigure faptul că, în cadrul politicii energetice a UE, sunt încurajate investițiile în producția de energie din surse regenerabile.
Astfel, deputații europeni au votat, de curând, Directiva privind energia din surse regenerabile. Aceasta reprezintă un element important în abordarea schimbărilor climatice și a securității energetice a Europei. Energia din surse regenerabile (energie regenerabilă) reprezintă energia rezultată din surse regenerabile nefosile, respectiv energia eoliană, solară (termică și fotovoltaică), energie geotermală, energie osmotică, energie ambientală, energia mareelor, a valurilor și alte tipuri de energie a oceanelor, energia hidroelectrică, biomasă, gaz de depozit, gaz provenit din instalațiile de epurare a apelor uzate și, bineînțeles, biogaz.
Care sunt obiectivele acestei directive? Kadri Simson, Comisar european pentru Energie, a explicat că „în primul rând, având în vedere ținta revizuită de energie regenerabilă de 42,5%, vom dubla ponderea energiei regenerabile în mixul nostru energetic față de situația actuală. Acesta este semnalul corect pentru a atrage investițiile masive necesare. În al doilea rând, Directiva convenită ne oferă instrumentele potrivite pentru a implementa surse regenerabile în diferite sectoare ale economiei, inclusiv sectoare cruciale, precum încălzirea și răcirea, industria și transportul. În al treilea rând, am realizat un acord echilibrat privind durabilitatea bioenergiei. Pe măsură ce renunțăm la combustibilii fosili, bioenergia va avea un rol important, dar am convenit să o utilizăm într-un mod care minimizează impactul asupra pădurilor. În al patrulea rând, noile măsuri privind autorizarea vor schimba regulile pentru implementarea surselor regenerabile. În prezent, aproximativ 130 GW de proiecte regenerabile așteaptă să obțină autorizația în Uniunea Europeană. Aceste proiecte în sine ar reprezenta economii de aproximativ 20 de miliarde de metri cubi de gaze și 36 de milioane de tone de cărbune. Comisia este pregătită să sprijine statele membre și părțile interesate în implementarea rapidă și corectă a acestor măsuri cruciale.”
Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.
Foto: Comisarul pentru energie, Kadri Simson (Copyright European Union, 2022, EC / Photographer: Dati Bendo).
Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.