Corina Cristea, 02.02.2024
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lansat dialogul strategic privind viitorul agriculturii.
Anunțat de președinta CE în discursul său din 2023 privind starea Uniunii, dialogul strategic privind viitorul agriculturii a fost lansat recent, la 25 ianuarie 2024. Acesta reunește principalele părți interesate din întregul lanț agroalimentar, inclusiv fermieri, cooperative, întreprinderi agroalimentare și comunități rurale, precum și organizații nonguvernamentale și reprezentanți ai societății civile, instituții financiare, dar și mediul academic.
Noul forum – mandatat să modeleze o viziune comună asupra viitorului sistemului agricol și alimentar al UE – va aborda provocările și oportunitățile ridicate de participanții la dialog, cum ar fi un nivel de trai echitabil pentru fermieri și comunitățile rurale, sprijinirea agriculturii în limitele planetei și ale ecosistemelor sale, exploatarea oportunităților uriașe oferite de cunoaștere și de inovarea tehnologică și promovarea unui viitor prosper pentru sistemul alimentar al UE într-o lume competitivă.
A sosit momentul să ajungem la un nou consens privind alimentația și agricultura în rândul fermierilor, al comunităților rurale și al tuturor celorlalți actori din lanțul agroalimentar al UE, a declarat șefa executivului comunitar:
„Datorită agriculturii europene – femeilor și bărbaților care lucrează pământul – Europa are cea mai sănătoasă și de cea mai bună calitate hrană din lume. Fermierii noștri operează zilnic pe o piață globală foarte competitivă. Sunteți adesea partea cea mai vulnerabilă din lanțul valoric. Și bineînțeles că meriți o remunerație corectă. Scopul nostru este să vă sprijinim mijloacele de existență și să vă garantăm securitatea alimentară europeană. Fiecare dintre voi aveți un rol de jucat, fiecare din propria perspectivă, desigur. Consumatorii vor avea un rol de jucat, deoarece alegerile lor stimulează inovația și cererea. Părinții, de exemplu, caută hrană sănătoasă pentru copiii lor, ei aleg foarte atent. Tinerii cer din ce în ce mai mult alimente sustenabile, retailerii și procesatorii de produse alimentare au, de asemenea, un rol crucial. Trebuie să concurați la nivel global și trebuie să acționați local, să răspundeți la preferințele consumatorilor. Mulți dintre voi susțineți bunăstarea animalelor și biodiversitatea și mulți dintre voi apărați interesele celor mai puțin înstăriți, de exemplu, luptând cu risipa alimentară. Acum, găsirea unui consens și a unei opinii comune asupra drumului de urmat nu este cu siguranță o sarcină ușoară. Sunt pe deplin conștientă de asta. Dar cred și că este o oportunitate imensă pe care o avem aici. O oportunitate de a modela viitorul și o parte esențială a economiei de mâine.”
Prin combinarea diferitelor perspective, dialogul urmărește să încurajeze crearea de noi soluții și să creeze o viziune comună pentru viitorul sectorului agricol și alimentar al UE până în vara anului 2024. Dialogul strategic urmărește să acopere toate politicile din domeniul agriculturii și al producției alimentare, pentru a consolida înțelegerea provocărilor actuale și preconizate.
Dialogul va fi, de asemenea, o ocazie de a asculta perspectivele, ambițiile, preocupările și soluțiile fermierilor și ale altor părți interesate importante din întregul lanț agroalimentar, cu scopul de a găsi o bază comună pentru viitorul acestui sector al Uniunii.
Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.
Foto: Ursula von der Leyen (©European Union, 2023 Copyright, Source: EC – Audiovisual Service / Photographer: Christophe Licoppe).
Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.