Ana-Maria Cononovici, 25.10.2023
Maroš Šefčovič, Vicepreședinte Executiv al Comisiei Europene, a început seria discuțiilor „verzi” pentru informarea corectă a consumatorilor.
Comisia Uniunii Europene acordă un interes deosebit promovării politicilor verzi, mai ales obiectivului unei reduceri cu cel puțin 90% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2040, comparativ cu nivelul din 1990, care urmează să fie subiectul unei propuneri a Comisiei la începutul anului 2024.
Pentru o mai bună acceptare și înțelegere a politicilor ecologice, consumatorul european trebuie să fie unul avizat. În acest context, Maroš Šefčovič, a dat startul dezbaterilor privind aceste politici: „Tranziția verde a Europei nu este o opțiune. Vara trecută, și chiar și cea de dinaintea ei, a arătat că această transformare este o necesitate, dar trebuie realizată printr-o modalitate în care nicio zonă și nicio persoană să nu fie lăsate în urmă, trebuie introduse măsuri care să ducă pe toată lumea înainte. Acesta trebuie să fie scopul nostru și aceasta trebuie să ne fie argumentarea atunci când ne adresăm cetățenilor.” Oficialul european a adăugat că „deși nu avem rețetele, nu știm dacă avem toate soluțiile, dar dacă suntem deschiși să ascultăm problemele celorlalți și dacă ne pasă, vom putea mereu colabora cu partenerii noștri pentru a găsi o soluție echilibrată care să ne ajute în vremuri de schimbare ca acestea, dar care să fie în același timp și responsabilă din punct de vedere social, iar oamenii să înțeleagă că este o soluție bună pentru ei, că are legătură directă cu modul în care schimbările climatice sunt gestionate în viitor pentru copiii lor – și pentru copiii copiilor lor – și că vom contribui, pe lângă altele, și la crearea de locuri de muncă în Europa.”
Cum pot fi împuterniciți, însă, consumatorii? Vicepreședintele Executiv al Comisiei Europene a oferit răspunsul: „Dorim să dezvoltăm susținerea cetățenilor pentru Pactul Verde European, pentru că aceștia au trecut prin multe: inflație mare, prețuri în creștere la energie. (…) Astfel, este bine să începem aceste dialoguri pe teme privind Pactul Verde. Este important deoarece consumatorii joacă un rol cheie în conturarea unei Europe mai verzi, iar dacă privim din perspectiva corectă toți suntem consumatori. (…) Mă bucur că avem acorduri politice provizorii, care împuternicesc consumatorii în privința Pactului Verde, credem că acestea vor contribui și la o mai bună protejare a consumatorilor. De asemenea, consider că este foarte important să îi informăm corect pe aceștia cu privire la impactul alegerilor noastre asupra mediului.”
Scopul acestor discuții „verzi” este să aducă la masa dialogului aproximativ 140 de participanți reprezentativi, inclusiv membrii ai organizațiilor societății civile, de la nivel național si internațional, precum și factorii de decizie europeni.
Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.
Foto: Maros Šefčovič (Copyright European Union, 2022, EC / Photographer Jan Handrejc).
Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.