Daniel Onea, 26.06.2023
Doar zece state membre au impus până în acest moment restricții furnizorilor cu grad ridicat de risc, în timp ce trei state membre lucrează în prezent la punerea în aplicare a legislației naționale relevante.
Statele membre ale Uniunii Europene, cu sprijinul Comisiei Europene și al Agenției Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică, au publicat al doilea raport intermediar pentru punerea în aplicare a setului comun de instrumente privind securitatea cibernetică a rețelelor 5G. Marea majoritate a statelor membre au consolidat sau sunt în curs de consolidare a cerințelor de securitate pentru rețelele 5G. Cu toate acestea, în pofida progreselor înregistrate, se constată că această situație creează un risc clar de dependență continuă de furnizorii cu grad ridicat de risc de pe piața internă, cu un potențial impact negativ grav asupra securității pentru utilizatori, întreprinderi și pentru infrastructura critică a UE.
Raportul include recomandări pentru statele membre. Astfel, acestea ar trebui să se asigure că dispun de informații cuprinzătoare și detaliate din partea operatorilor de telefonie mobilă cu privire la echipamentele 5G utilizate în prezent și la planurile lor de instalare sau de aprovizionare cu echipamente noi. Atunci când evaluează profilul de risc al furnizorilor, statele membre ar trebui să ia în considerare criteriile obiective recomandate în setul de instrumente al UE. În plus, ar trebui să se țină seama de desemnările efectuate de alte state membre cu privire la furnizorii cu grad ridicat de risc, în vederea promovării coerenței și a unui nivel ridicat de securitate în întreaga Uniune. Pe baza evaluării furnizorilor, statele membre ar trebui să le impună fără întârziere restricții furnizorilor cu grad ridicat de risc.
Având în vedere că veniturile 5G la nivel mondial vor atinge aproximativ 225 de miliarde de euro în 2025, tehnologiile și serviciile 5G reprezintă un activ esențial pentru ca Europa să poată concura pe piața globală.
Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.
Foto: Thiery Breton (foto: Copyright European Union, 2023, Source: EC – Audiovisual Service / Photographer: Lukasz Kobus).
Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.