De la sinergie la strategie în bazinul Mării Negre. Evaluarea oportunităților și a provocărilor (online)

În data de 4 septembrie 2024, Institutul European din România (IER) a organizat o întâlnire online cu experți români și internaționali în domeniul geopoliticii. Evenimentul a fost o continuare a Raportului colectiv, publicat sub egida IER în aprilie 2024, intitulat “From Synergy to Strategy in the Black Sea Region. Assessing Opportunities and Challenges”. Întâlnirea a urmărit să faciliteze schimbul de idei și să stimuleze reflecția cu privire la ce se întâmplă în prezent în regiunea Mării Negre. Evenimentul a avut loc cu respectarea regulilor Chatham House.

În cadrul evenimentului au fost punctate următoarele aspecte:

  • Regiunea Mării Negre rămâne în continuare o zonă de interes, semnificativă pentru securitatea europeană și internațională. Ar trebui reevaluate atât amenințările din regiune, cât și capacitatea de descurajare din partea NATO. De altfel, NATO și UE sunt pilonii principali ai securității regionale. În acest context, a fost subliniată, de asemenea, importanța unor formate de cooperare precum București9 și Inițiativa celor Trei Mări.
  • În Caucazul de Sud, accentul ar trebui pus mai degrabă pe eforturile de consolidare a păcii, integrare și cooperare regională, deschiderea granițelor între Armenia și Azerbaidjan. Riscurile de securitate din această regiune împiedică dezvoltarea unor proiecte eficiente de cooperare regională.
  • Statele din regiune, la fel ca și cele din alte regiuni ale lumii, sunt vulnerabile la schimbările climatice. Efectele acestui fenomen se vor vedea în multe domenii, inclusiv în gestionarea domeniului apelor.
  • Marea Neagră era una dintre cele mai poluate mări din regiune chiar înainte de izbucnirea războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Riscă să aibă aceeași soartă ca Marea Moartă. Suntem la un punct de cotitură în ceea ce privește mediul înconjurător, prin urmare, preocupările asociate ar trebui să fie prioritare pentru regiune.
  • Turcia continuă să fie un jucător cheie în regiune, chiar dacă recent aria sa de interes s-a mutat în Orientul Mijlociu. Principalul său obiectiv în Marea Neagră este să contrabalanseze puterea Federației Ruse, fiind extrem de atentă în acest sens.
  • Este, de asemenea, foarte important să conectăm regiunea Mării Negre cu Europa Centrală – Via Carpathia fiind o inițiativă fanion în acest sens (pornind de la Marea Baltică către Marea Neagră și continuând până la Marea Egee). Statele riverane din Marea Neagră ar trebui să fie interesate să sprijine această inițiativă.
  • Crimeea are o valoare deosebită: este posibil ca tot acest război să reprezinte rezultatul operațiunii Crimeea (anexarea ilegală din 2014). Aceasta a influențat politica externă a Federației Ruse întrucât Crimeea este nesustenabilă ca exclavă rusească.
  • Securitatea alimentară globală a fost afectată de războiul de agresiune împotriva Ucrainei, care a agravat provocările deja existente la adresa populațiilor care se confruntă cu insecuritatea alimentară.

Recomandări cu titlu general pentru țările interesate de regiunea extinsă a Mării Negre:

  • Încurajarea inițiativelor de cooperare regională care ar putea ajuta statele să se dezvolte (precum Inițiativa celor Trei Mări) și consolidarea cooperării și parteneriatelor.
  • Înțelegerea preocupărilor din sectorul economic, în special la nivelul Uniunii Europene, pentru a pregăti mai bine viitoare rute de comerț.
Sari la conținut