Conferința finală a proiectului european „A Key Access to the EU Rights – EUReKA”, organizată de Institutul European din România, s-a desfășurat online, în data de 18 noiembrie 2021, între orele 10.30-13.30. Obiectivul ei a fost acela de a prezenta cetățenilor mobili din UE și părților interesate concluziile proiectului EUReKA și principalele sale realizări.
La eveniment au participat, în afara publicului vizat, coordonatorii proiectului, Centro Studi e Ricerche IDOS (Italia), precum și reprezentanți ai celorlalte organizații partenere din cele șase state membre ale Uniunii Europene reprezentate în proiect: Grad Zagreb (Croația), Tandem Plus (Franța și Portugalia), Acli eV (Germania), Associazione Cristiane Lavoratori Italiani ACLI, Patronato ACLI, Fondazione Mondo Digitale, ANCI Lazio (Italia), Institutul European din România, Asociația Novapolis și Cartel ALFA (România).
Reuniunea s-a bucurat de participarea unor distinși oficiali europeni și români, din partea Autorității Europene a Muncii, a Ministerul Muncii și Protecției Sociale și a Ministerului Afacerilor Externe.
Conferința a debutat cu un cuvânt de bun-sosit, adresat atât de gazda reuniunii, cât și de coordonatorul italian al proiectului. Au urmat două secțiuni principale. Prima s-a intitulat Informații pentru mobilitate, iar cea de-a doua EUReKA, proiectul. Ambele au fost urmate de o sesiune de întrebări și răspunsuri. Ultima parte a evenimentului a constat din două secțiuni punctuale: Noi suntem EUReKA—dedicată partenerilor și părților-interese antrenate în implementarea proiectului și Concluziile—adresând principalele rezultate, lecții și pași de urmat în finalizarea proiectului.
În cadrul evenimentului au fost evidențiate aspecte însemnate, între care:
- Protejarea și încurajarea diversității este o practică fundamentală pentru Uniunea Europeană. Dacă ne vom îndepărta de acest deziderat, ne vom îndepărta de visul părinților fondatori ai Uniunii Europene.
- Autoritatea Europeană a Muncii – AEM a adus la masa dialogului reprezentați ai cetățenilor europeni, parteneri sociali și experți din statele membre UE, convenind asupra unor abordări comune cu privire la mobilitatea forței de muncă, care să fie valorificate ulterior la nivel național.
- Cele trei rezultate ale proiectului: manualul de bune practici, portalul și aplicația oferă informații credibile și accesibile cetățenilor mobili ai Uniunii Europene. Acestea reprezintă instrumente valoroase și utile pentru utilizatori, prin facilitarea accesului la informații necesare exercitării cetățeniei europene.
- Site-ul Ministerului Afacerilor Europene, cu aplicația sa pentru cei interesați de traversarea granițelor României, „Călătorește în siguranță”, a fost identificat în proiect ca exemplu de bune practici în furnizarea unor informații necesare, în timp real, cetățenilor mobili.
- Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) a a demarat în luna martie campania ”Ești lucrător în străinătate? Informează-te, lucrează legal și cunoaște-ți drepturile” și a elaborat Planul de acţiuni pentru informarea şi protecţia cetăţenilor care migrează în scop lucrativ, dezvoltând un protocol de colaborare cu Ministerul Transporturilor. Obiectivul este de a preveni munca nedeclarată și de a asigura cetățenilor europeni condițiile necesare pentru a se informa cu privire la drepturile lor, luând în considerare condițiile speciale create de apariția pandemiei Covid-19, care au dus la schimbarea condițiilor de intrare în țările pe care lucrătorii sezonieri le tranzitează sau în care lucrează.
- Pe viitor, trebuie să încercăm să creștem capacitatea de interconectare între mai multe niveluri ale autorității: local, regional, național și european.
- Cooperarea cu autoritățile publice este necesară pentru colectarea de informații și transmiterea lor către cetățeni.
- Participanții implicați în implementarea proiectului au subliniat provocările aduse de pandemie și care au influențat desfășurarea proiectului deoarece activitățile au fost trecute în mediul on-line.
- De asemenea, a fost exprimată necesitatea continuării actualizării informațiilor oferite de instrumentele digitale ale proiectului (portalul și aplicația), precum și sugestia ca acestea să fie extinse cu noi secțiuni.