Alo, Bruxelles – Aderarea Republicii Moldova la UE

Mihai Pelin, 26.06.2024

Uniunea Europeană și statele sale membre sunt unite în sprijinul de neclintit pentru Republica Moldova. În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Chișinăul.

Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022, iar trei luni mai târziu i s-a acordat statutul de țară candidată. În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu fosta republică sovietică. Consiliul European a salutat progresele substanțiale înregistrate în atingerea obiectivelor care stau la baza statutului său de țară candidată, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei și al desfășurării de atacuri hibride împotriva Republicii Moldova.

Totodată, Consiliul a recunoscut că Republica Moldova a demonstrat un angajament clar față de procesul său de reformă. Pentru a continua să înainteze pe calea aderării, progresele durabile și tangibile în materie de reforme, în special în domeniul statului de drept, al justiției și al drepturilor fundamentale, sunt de o importanță crucială pentru fosta republică sovietică.

În luna mai, Republica Moldova și UE au semnat la Bruxelles Parteneriatul pentru Securitate și Apărare, Moldova fiind primul stat cu care UE semnează un astfel de document.  Astfel, acordul va ajuta Chișinăul să-și consolideze capacitatea de apărare, să-și sporească securitatea cibernetică și să contracareze tentativele Rusiei de a se implica în procesele democratice din Republica Moldova, în special în ceea ce privește alegerile. După invazia Rusiei în Ucraina în 2022, Moscova și-a activat toate instrumentele războiului hibrid și asupra Republicii Moldova pentru a o destabiliza.

Potrivit analiștilor, ținta de bază a Kremlinului este răsturnarea ordinii constituționale în Republica Moldova și propulsarea la conducere a unei grupări loiale Moscovei. În acest context, autoritățile de la Chișinău organizează, simultan, alegeri prezidențiale și un referendum pentru aderarea la UE în luna octombrie.

Actuala președintă, pro-europeana Maia Sandu, și-a exprimat oficial intenția de a candida pentru un nou mandat și, potrivit sondajelor, ar putea fi realeasă în al doilea tur al scrutinului. „Obiectivul nostru este ca Moldova să fie gata să adere la UE până în 2030”, spune Maia Sandu.

În ceea ce privește referendumul, peste 50% din cei chestionați se pronunță pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Pe de altă parte, la mijlocul anului viitor sunt programate alegeri parlamentare, existând riscul ca forțele pro-ruse să se coalizeze pentru a încerca să preia puterea.

Nu trebuie uitată regiunea separatistă Transnistria, o fâșie de pământ la frontiera cu Ucraina cu o suprafață totală de aproximativ 4.100 de kilometri pătrați. Republica Moldova își propune să reintegreze această regiune separatistă, susținută de Rusia, înainte de a adera la UE.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Aderarea Republicii Moldova la UE (Copyright: © European Union 2022 – Source : EP / Photographer: Eric VIDAL).

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut