Institutul European din România anunță publicarea volumului colectiv „Democrația deliberativă. Combaterea populismului prin participare și dezbatere”. Publicația analizează relația nu mereu facilă dintre democrația reprezentativă și nivelul de satisfacție și încredere în acest tip de regim din partea cetățenilor, care variază de la stat la stat, inclusiv în cadrul Uniunii Europene. Explorând modalități concrete menite să reducă discrepanța dintre nevoile și așteptările cetățenilor și entitățile reprezentative, volumul prezintă soluții pentru a salva democrația europeană de la spectrul din ce în ce mai amenințător al iliberalismului și populismului.
Mihai Sebe, Bogdan Mureșan și Eliza Vaș din cadrul Serviciului Studii Europene (IER) se află printre cercetătorii europeni care au contribuit la acest volum. Capitolul redactat de echipa IER vizează modul în care avansul tehnologic și progresul digital pot facilita procesul deliberativ și implicarea cetățenilor în acesta. Pe de altă parte, avertizează și asupra anumitor vulnerabilități ce vin „la pachet”, cum ar fi amenințarea dezinformării și manipulării informației, atât la nivel național, cât și la nivel european. Volumul este disponibil online și poate fi descărcat de aici (în limba engleză).
Volumul „Democrația deliberativă. Combaterea populismului prin participare și dezbatere” face parte din proiectul „Către o Uniune a Cetățenilor”, cofinanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene și coordonat de către Centre for European Policy Studies (CEPS). Acesta reprezintă rezultatul colaborării a 20 de think-tank-uri renumite din Rețeaua EPIN (European Policy Institutes Network). Volumul este cel de-al treilea și ultimul din seria publicațiilor aparținând proiectului, fiind precedat de „Democrația reprezentativă în UE: recuperarea legitimității” și, respectiv, „Democrația Directă în UE: Mitul unei Uniuni a Cetățenilor”, ambele disponibile pe site-ul CEPS. Contribuțiile din toate cele trei volume au drept corolar consolidarea democrației reprezentative la nivel comunitar, dar și în cadrul statelor membre, prin analiza critică a status quo-ului și recomandări de politici pragmatice.