Miercuri, 9 aprilie 2025, Institutul European din România a organizat evenimentul online intitulat „EU’s security defined through 3Cs: Cohesion, Competitiveness and Competences”, în cadrul seriei de dezbateri Actualitatea europeană în reflector. Această serie are ca obiectiv informarea publicului larg asupra rolului și activității Consiliului Uniunii Europene în coordonarea politicilor statelor membre ale Uniunii Europene (UE). De asemenea, se abordează tematici relevante și importante pentru agenda urmărită de Președinția actuală a Consiliului, deținută de Polonia în primul semestru din 2025.
La dezbatere au luat parte reprezentanți ai mediului academic, ai societății civile, experți și cercetători din Polonia și din România. Lucrările evenimentului s-au desfășurat în limba engleză.
Unele dintre ideile principale menționate în cadrul dezbaterii:
- Asistăm la purtarea unui război multidimensional, iar latura cognitivă a acestuia, care apelează la emoțiile oamenilor și la procesele de gândire este cea mai importantă și cea care poate avea cele mai dramatice consecințe pe termen lung pentru societatea noastră.
- Putem sublinia două idei care merită să fie susținute pe viitor: prima este legată de relația transatlantică și cea de-a doua de puterea militară. În ceea ce privește relația euroatlantică, aceasta constituie un avantaj nu doar pentru toți cei implicați, ci și pentru stabilitatea întregii lumi. Cea de-a doua idee importantă este legată de considerarea puterii militare ca un avantaj absolut, dar acest lucru este o iluzie. Puterea militară fără soft power (puterea blândă) este utopică.
- Creșterea competitivității implică și asigurarea prosperității, iar Uniunea Europeană trebuie să investească mai mult pentru sprijinirea inovării și pentru a evita să rămână în urma altor actori economici (obiectiv indicat inclusiv în rapoartele Letta și Draghi). Aceste investiții trebuie să fie inclusiv din partea agenților economici (în prezent, cele mai mari investiții private în cercetare și dezvoltare sunt realizate de cele cinci companii americane mari: Meta, Amazon, Alphabet, Apple și Microsoft, iar singura compania europeană prezentă în statistici este Volkswagen).
- Fără investiții în inovație și dezvoltare tehnologică, Uniunea Europeană nu-și va putea asigura securitatea.
- În 2024, Polonia a anunțat lansarea proiectului East Shield, o inițiativă de apărare menită să fortifice granița de est cu Belarusul și exclava Federației Ruse, Kaliningrad. Această inițiativă ar contribui la consolidarea securității atât a Poloniei și a flancului estic, cât și a întregii Europe. Se așteaptă ca pe viitor acest proiect să fie inclus pe agenda de apărare și de securitate a Uniunii Europene. Totodată, inițiativa poate reprezenta o dovadă pentru Statele Unite ale Americii (SUA) a faptului că Europa începe să-și asume o responsabilitate mai mare față de consolidarea și asigurarea propriei sale apărări.
- O problemă majoră în calea consolidării apărării europene este aceea a diferenței de percepție între statele membre cu privire la riscurile și provocările în materie de securitate. În timp ce statele din estul Europei văd necesară crearea unui cadru solid de apărare și de securitate la nivelul UE, statele din sud sunt mult mai preocupate de probleme precum migrația, care le afectează direct. Pentru a depăși acest obstacol, este nevoie de îmbunătățirea comunicării strategice la nivelul Uniunii Europene și de creșterea gradului de conștientizare cu privire la provocările la care Europa este expusă.
- În contextul actual, formatele de cooperare de la nivel regional ar putea juca un rol important pentru menținerea legăturilor dintre SUA și Europa, din perspectiva eventualelor beneficii pentru ambele părți. Inițiativa celor Trei Mări este un astfel de exemplu ce poate fi luat în considerare.