Institutul European din România anunță publicarea volumului colectiv „Democrația reprezentativă în UE: recuperarea legitimității”. Publicația analizează relația dintre instituțiile democratice ale statelor membre și cele de la nivelul Uniunii Europene. Axându-se pe organizarea politică (polity) în detrimentul politicilor (policy), volumul prezintă mecanismele de vot și de luare a deciziilor în statele membre selectate, având în vedere „europenizarea” democrației reprezentative la nivel național. De asemenea, evaluează starea democrației parlamentare la nivelul UE.
Mihai Sebe, Bogdan Mureșan și Eliza Vaș din cadrul Biroului Studii și Analize (IER) se află printre cercetătorii europeni care au contribuit la acest volum. Capitolul redactat de echipa IER oferă o perspectivă de ansamblu asupra felului în care a fost europenizat modelul democrației reprezentative în România, după 2007. Structura cercetării întreprinse acoperă următoarele arii: schimbările în contextul național după 2007; dimensiunea europeană a parlamentului național; relația dintre politica europeană și reprezentanții naționali (aflați în București sau la Bruxelles).
Volumul este disponibil online și poate fi descărcat de aici (în limba engleză).
Volumul „Democrația reprezentativă în UE: recuperarea legitimității” face parte din proiectul „Către o Uniune a Cetățenilor”, cofinanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene și coordonat de către Centre for European Policy Studies (CEPS). Reprezintă rezultatul colaborării a 20 de think-tank-uri renumite din Rețeaua EPIN (European Policy Institutes Network). Acest volum este al doilea din seria publicațiilor aparținând proiectului fiind precedat de „Democrația Directă în UE: Mitul unei Uniuni a Cetățenilor”. Al treilea volum care va fi și ultimul din acest proiect va aborda tema responsabilității democratice, oferind perspective cu privire la modul în care instituțiile și procesele democratice pot face față provocărilor cu care se confruntă Europa în ziua de azi.