Comisia Europeană lansează Dialogul strategic privind viitorul industriei auto și anunță un Plan de acțiune

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reunit la Bruxelles importanți lideri ai industriei auto, personalități cu putere de decizie în domeniu, precum și parteneri sociali, inclusiv societatea civilă, în vederea lansării unui dialog strategic în ceea ce privește industria auto, precum și adoptarea, în următoarele zile, a unui plan de acțiune în vederea creșterii competitivității în acest domeniu. Inițiativa, care a fost prezentată la sfârșitul lunii ianuarie, marchează startul unui efort destinat tratării cu succes a provocărilor cu care se confruntă sectorul auto, dar și, semnificativ, a elaborării unui Plan industrial al UE (în acest moment existând o strategie industrială), cu scopul de a dezvolta în mod sustenabil competitivitatea industriei. Trebuie să ne gândim doar la faptul că domeniul industriei automobilelor asigură aprox. 13 mil. de locuri de muncă, contribuind astfel cu nu mai puțin de aprox. 7% la PIB-ul economiei europene.

În acest context, Ursula von der Leyen a evidențiat urgența acestui demers atât de necesar, afirmând, totodată, că industria auto se află într-un moment crucial. Mai departe, în discursul său a adresat o întrebare esențială: „Ce ne lipsește, încă, pentru a elibera puterea inovatoare a companiilor noastre și pentru a crea un sector auto sustenabil?” Răspunsul este, tocmai, acest Dialog strategic, care va fi susținut, începând cu 5 martie 2025, de adoptarea unui Plan de acțiune, care va stabili un drum de parcurs clar pentru toți actorii implicați, în vederea asigurării competitivității necesare pe piața internațională.

De-a lungul anilor,  producătorii europeni din industrie au fost lideri în inovație la nivel global, însă, ca urmare a dezvoltării tehnologice rapide, se poate ca acest avantaj să se fi erodat. În acest sens, putem lua ca exemplu tranziția tot mai mare către vehiculele electrice. Astfel, companiile europene riscă să fie declasate în ceea ce privește producția de baterii, mobilitatea pe bază de software și, mai nou, automatizarea fundamentată pe inteligența artificială (IA). În plus, în ceea ce privește tranziția verde, aceasta poate prezenta nu doar oportunități, ci și provocări, cum ar fi prețurile ridicate ale noilor tipuri de tehnologii, ceea ce încetinește adoptarea pe scară largă a acestora.

Mai mult decât atât, unul dintre factorii care amenință în acest moment competitivitatea industriei auto este tocmai prețul energiei, dependența de materii prime din afara UE și, mai mult, cadrul de reglementare, mai degrabă complex de implementat pentru producători.

Comisarul Apostolos Tzitzikostas, însărcinat cu elaborarea Planului industrial al UE, a atras atenția asupra cooperării în domeniu, salutând lansarea Dialogului strategic ca pe un pas esențial în răspunsul la provocările actuale. Conceptul Dialogului strategic se bazează pe ideea că transformările profunde din industria auto – digitalizarea, tranziția ecologică, presiunile concurențiale și noile tehnologii – necesită o abordare concertată și un parteneriat solid între instituțiile europene, companiile din domeniu și societatea civilă. Dialogul nu este doar un forum de discuții, ci un proces orientat spre acțiune, cu obiective clare și termene precise pentru implementarea măsurilor necesare.

Astfel, Dialogul Strategic este structurat pe patru domenii tematice de lucru, fiecare fiind coordonat de un comisar responsabil pentru consultarea părților interesate și pentru dezvoltarea propunerilor de politici concrete. Comisarul Hoekstra se va ocupa de tranziția ecologică, asigurându-se că vehiculele electrice și cele bazate pe combustibili alternativi devin mai accesibile, în timp ce infrastructura de încărcare a mașinilor electrice se dezvoltă corespunzător. Comisarul Séjourné va aborda lanțul valoric industrial, pentru a asigura aprovizionarea cu materii prime critice și pentru a reduce dependența Europei de piețele externe. Comisarul Virkkunen va conduce discuțiile privind inovația tehnologică și digitală, garantând că producătorii auto europeni rămân în prima linie a progreselor în domenii precum inteligența artificială, automatizarea și fabricarea avansată. Între timp, comisarul Mînzatu va coordona discuțiile despre competențele forței de muncă și tranziția socială, asigurându-se că angajații sunt pregătiți pentru locurile de muncă ale viitorului și că „nimeni nu este lăsat în urmă” în transformarea sectorului.

Următoarele săptămâni vor fi decisive, pe măsură ce liderii industriei, factorii de decizie politică și experții în domeniu vor lucra împreună pentru a defini viitorul producției auto europene. Consiliul UE și Parlamentul European vor avea un rol-cheie în finalizarea și adoptarea măsurilor propuse.

Președinta von der Leyen a subliniat în discursul său că, în fața acestor schimbări, este esențial să se acționeze rapid pentru a asigura un viitor solid pentru sector: „Industria auto europeană se află într-un moment de răscruce și recunoaștem provocările cu care se confruntă. […] Astăzi marcăm începutul unui dialog care ne va ajuta să navigăm printre schimbările care ne așteaptă. Rezultatul acestui dialog va fi un Plan de acțiune cuprinzător, pe care îl vom prezenta pe 5 martie.”

Toate privirile vor fi acum îndreptate spre Bruxelles, unde, pe 5 martie 2025, va fi prezentat Planul de acțiune care va defini viitorul mobilității europene. Comisia Europeană abordează acest efort cu o metodologie structurată și orientată spre rezultate. Procesul va include consultări la nivel înalt cu reprezentanții industriei auto, producători, furnizori și sindicate. În plus, a fost lansată și o consultare publică pentru a analiza opiniile de la toate părțile interesate. Întâlnirile periodice ale grupurilor de lucru vor putea garanta, astfel, identificarea unor soluții concrete, care vor fi integrate în Planul de acțiune final.

Sari la conținut