Comisia Europeană adoptă programul de lucru pentru 2025, sub sloganul „O Uniune mai îndrăzneață, mai simplă și mai rapidă”

În fiecare an, Comisia Europeană adoptă un program de lucru care stabilește acțiunile pe care se angajează să le întreprindă în următorul an. Noul Colegiu al comisarilor  a prezentat, în baza orientărilor politice și a scrisorilor de misiune trimise de președintele von der Leyen, acest document în data de 11 februarie 2025, cu scopul de a informa colegiuitorii și cetățenii care sunt inițiativele cheie pe care se va concentra anul acesta, pe care îl consideră determinant pentru deceniile ce urmează.

Impulsionată de constatările și recomandările raportului Draghi, Comisia își stabilește ca principală prioritate simplificarea și eficientizarea implementării legislației europene în vederea sporirii competitivității UE într-un context global tot mai provocator. O primă serie de pachete de măsuri omnibus vizează simplificarea raportării privind finanțarea durabilă, obligația de diligență a întreprinderilor în materie de durabilitate și taxonomia; de asemenea, va fi susținută implementarea programului InvestEU pentru a răspunde nevoilor presante ale economiei europene de acces la investiții. Noua Busolă pentru competitivitate își propune să ofere acces la 40 de miliarde de euro finațare suplimentară pentru întreprinderile europene și să transpună în realitate propunerile raportului Draghi pentru creșterea competitivității (reducerea decalajului în materie de inovare, strategia comună pentru decarbonizare, competitivitate, îmbunătățirea securității și reducerea dependențelor excesive). Întreprinderile nou-înființate și cele aflate în faza de extindere vor beneficia de acces mai facil la finanțări pentru susținerea investițiilor și infrastructură, iar un cadru legal unificat la nivel european le va diminua posibilele costuri în caz de eșec, astfel încât să-și poată asuma mai multe riscuri. Politica agricolă comună va beneficia,  la rândul ei, de măsuri de simplificare și de reducere a sarcinii administrative excesive.

Cu toate că o astfel de abordare poate aduce multe provocări, Uniunea Europeană leagă în mod indisolubil competitivitatea economică de sustenabilitate. În acest sens, Pactul pentru o industrie curată va susține Pactul verde european și obiectivul intermediar de reducere cu 90% a emisiilor până în 2040, prevăzut în Legea europeană a climei. De asemenea, Pactul va îmbunătăți accesul la energie ieftină și va amplifica cererea și oferta din economia circulară.

O altă temă principală a programului de lucru o reprezintă apărarea și securitatea, domeniu în care trebuie luate măsuri urgente în vederea consolidării apărării europene. Comisia va elabora, împreună cu Înaltul Reprezentant, o Carte albă privind viitorul apărării europene pe post de cadru pentru nevoile de investiții, finanțare și dezvoltare de capacități militare. Un alt document important care va impulsiona noi acțiuni în domeniul apărării este Strategia privind o Uniune a pregătirii pentru situații de criză, care va avea drept scop transformarea Uniunii dintr-un organism reactiv într-unul preventiv și va fi coroborată cu Strategia UE de constituire de stocuri și Actul legislativ privind medicamentele critice, în vederea reducerii dependențelor în materie de resurse-cheie.

Actuala Comisie își propune și consolidarea echității sociale, valoare aflată la baza modelului social european. Noul Plan de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale va asigura echitatea transformării economiei prin tranziția verde și digitală. Astfel, Comisia propune ca cel puțin 78% din populația cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani să aibă un loc de muncă până în 2030, iar numărul persoanelor expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială să fie redus cu cel puțin 15 milioane până în 2030, dintre care cel puțin 5 milioane să fie copii. De asemenea, este recomandat ca cel puțin 60% dintre toate persoanele adulte să participe în fiecare an la activități de formare profesională. Totodată, scutul european pentru democrație va acționa împotriva extremismului în creștere și a dezinformării, în condițiile în care 86% dintre europeni sunt de acord că răspândirea rapidă a dezinformării este o problemă majoră pentru democrație.

Pentru a menține standardul calității vieții în Europa, alimentele trebuie să aibă prețuri accesibile și să fie produse în mod sustenabil; în acest sens, Comitetul european pentru agricultură și alimentație (EBAF), recent înființat după ce în septembrie 2024, președintele Comisiei Europene a primit raportul final al dialogului strategic privind viitorul agriculturii UE, va oferi consiliere Comisiei pentru a întocmi o Viziune pentru agricultură și alimentație, care va oferi propuneri strategice pentru toți actorii implicați în lanțul alimentar. Tot legat de asigurarea sustenabilității,  Pactul privind oceanele va alcătui cadrul unificat pentru toate politicile ce privesc cel mai mare absorbant de carbon de care dispune planeta, iar Strategia europeană pentru reziliența în domeniul apei are ca scop combaterea, prin abordarea sa de la sursă la mare, efectele devastatoare ale inundațiilor și secetelor cu care Europa se confruntă tot mai des din cauza schimbărilor climatice.

Pe plan geopolitic, Europa își dorește să rămână un actor puternic, ce își urmărește obiectivele strategice. Eforturile pentru o viitoare integrare europeană a Ucrainei trebuie să continue, alături de cele pentru promovarea soluției bazată pe coexistența a două state în Orientul Mijlociu. Pactul mediteraneean și Strategia pentru Marea Neagră au un caracter regional, propunându-și încurajarea cooperării economice și stabilirea de parteneriate avantajoase reciproc. Noua agendă strategică UE-India va căuta să identifice domenii de interes strategic comun.

Nu în ultimul rând, Comisia va prezenta un nou cadru financiar multianual cu un mecanism de funcționare simplificat. Revizuirea politicilor europene înainte de extindere va urmări evaluarea  cât mai precisă a impactul extinderii UE asupra tuturor politicilor sale, precum și potențialele lacune care ar putea apărea, menținând, totodată, capacitatea guvernanței UE de a acționa rapid.

Programul de lucru este vast și acoperă numeroase aspecte de interes european, însă tema principală ce preocupă Comisia în acest an este, în mod cert, consolidarea mecanismului UE și, pe cale de consecință, a economiei europene, așa cum afirmă chiar Ursula von der Leyen: „Cetățenii și întreprinderile își doresc o Uniune Europeană mai simplă și mai fluidă. Această foaie de parcurs ne trasează calea către o Europă mai competitivă, mai rezilientă și mai prosperă.”

Sari la conținut