Alo, Bruxelles – Etichetarea alimentelor sănătoase și nesănătoase

Robina Cornaciu, 02.04.2024

 

La nivelul Uniunii Europene se încearcă realizarea unui sistem de etichetare a produselor alimentare care să fie agreat de toate țările membre.

Astfel, Comisia Europeană ar fi trebuit ca, până la sfârșitul anului 2022, să prezinte o propunere de etichetare special concepută în așa fel încât să îi îndemne pe consumatori să se ferească de alimentele nesănătoase. Într-o primă etapă, „Nutri-Score” s-a calificat drept sistemul favorit de etichetare, acesta urmând a fi extins în toate cele 27 de state membre ale UE. Totuși, partea din față a ambalajului propus de Nutri-Score a fost deja adoptat de doar cinci state membre: Belgia, Germania, Luxemburg, Olanda și Spania.

Prin urmare, Comisia a respins propunerea Nutri-Score, iar acum se urmărește realizarea unei noi formule de etichetare a alimentelor care să fie agreată de toate țările membre UE.

În cadrul dezbaterilor din Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, europarlamentarul Daniel Buda a declarat că o clasificare a alimentelor în „sănătoase” și „nesănătoase” nu poate fi obiectivă și nu ar fi recomandat să se regăsească o astfel de clasificare pe eticheta produselor alimentare.

Acesta a adăugat că „întotdeauna consumatorul trebuie să aibă la dispoziție toate informațiile necesare pentru a face alegerile pe care și le dorește. (…) Eu cred că pentru noi este foarte important să promovăm educația consumatorilor legat de ceea ce înseamnă consumul echilibrat de diverse produse, pentru că și merele, de exemplu, sau și zarzavaturile consumate în exces, fără să ai un aport de carne roșie, pot să-ți provoace un dezechilibru destul de mare în viața de zi cu zi, dar este extrem de important ca întotdeauna consumatorul să aibă posibilitatea să citească toate informațiile relevante, deoarece el plătește mai mult pentru oul care vine  de la găina crescută în curte, comparativ cu oul de la găinile care sunt crescute în cuști.  De aceea aș pune foarte mare accent pe existența informațiilor nutriționale pe etichetă și mai puțin pe ceea ce înseamnă definirea unor alimente sănătoase sau nesănătoase”.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Daniel Buda (sursa foto: Copyright: © European Union 2022, EP / Fred MARVAUX).

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut