Alo, Bruxelles – Autorizarea organismelor modificate genetic

Clara Iancu, 03.07.2024

 

În Parlamentul European (PE) a avut loc o dezbatere privind continuarea autorizării organismelor modificate genetic (OMG) de către Comisia Europeană (CE), în ciuda obiecțiilor exprimate de eurodeputați.

Uniunea Europeană are obligația de a respecta cadrul legislativ privind organismele modificate genetic, adoptat de PE și Consiliu. Conform acestor norme, CE trebuie să ia o decizie finală privind cererile de autorizare sau reînnoire a autorizațiilor pentru organismele modificate genetic, chiar și în situațiile în care comitetul statelor membre nu emite un aviz. Subiectul privind continuarea procesului de autorizare a organismelor modificate genetic de către Comisia Europeană a fost dezbătut în Parlamentul European drept urmare a obiecțiilor exprimate în mod repetat de către eurodeputați.

În cadrul acestei dezbateri, europarlamentarul Daniel Buda a susținut necesitatea de a permite fermierilor europeni accesul la cultivarea organismelor modificate genetic, subliniind că acestea pot contribui la creșterea competitivității în agricultură.

 

„Sectorul vegetal din Uniunea Europeană nu poate asigura necesarul de furaje proteice pentru zootehnia Uniunii. Suntem nevoiți, astfel, să importăm din Brazilia și Argentina peste 90% din furajele proteice – organisme modificate genetic. Fiecare kilogram de carne, fiecare ou pe care îl consumăm este, într-o formă sau alta, produs cu ajutorul acestor furaje modificate genetic. Uniunea are o strategie privind susținerea fermierilor în producția de proteină, dar se pare că este insuficientă. Adevărata întrebare nu este de ce importăm furaje modificate genetic, de ce nu le producem în Uniunea Europeană câtă vreme le consumăm. Aceste produse sunt considerate sigure din punct de vedere al sănătății umane, conform EFSA, iar fermierii europeni ar trebui lăsați și, în opinia mea, încurajați să le cultive.”

Autorizarea organismelor modificate genetic pentru consumul uman sau utilizarea în hrana animalelor este posibilă în prezent doar după evaluarea riguroasă realizată de Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară. Aceasta efectuează o analiză completă a riscurilor, în conformitate cu prevederile legale, și emite un aviz favorabil care confirmă absența riscurilor pentru sănătatea oamenilor, a animalelor, precum și pentru mediu.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Daniel Buda (Photographer: Alain ROLLAND, Copyright: © European Union 2025 – Source : EP)

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

 

Sari la conținut