Alo, Bruxelles – Alegerile europarlamentare, începutul democrației

Ana-Maria Cononovici, 22.04.2024

Ne apropiem de un nou exercițiu electoral în UE. Danuta Hubner, membră a Parlamentului European, apreciază efortul comun făcut la nivelul UE, acela de a promova importanța alegerilor europarlamentare către cetățenii cu drept de vot.

O dată la fiecare cinci ani, cetățenii Uniunii Europene își aleg reprezentanții în Parlamentul European, iar anul acesta ne apropiem de un nou exercițiu electoral. În alegerile europarlamentare, cetățenii Uniunii Europene își aleg reprezentanții în calitate de membri ai Parlamentului European sau europarlamentari.

Împreună cu reprezentanții guvernelor statelor UE, europarlamentarii dau formă și decid asupra noilor legi care influențează toate aspectele vieții din Uniunea Europeană, de la susținerea economiei la lupta împotriva sărăciei și schimbărilor climatice, dar și la aspecte de securitate.

Europarlamentarii aduc temele importante politice, economice și sociale în centrul atenției și susțin valorile Uniunii Europene: respectarea drepturilor omului, libertatea, democrația, egalitatea și statul de drept. Parlamentul aprobă bugetul UE și supraveghează cheltuirea acestuia. De asemenea, alege Președintele Comisiei Europene, numește comisarii și îi poate trage la răspundere.

Fiecare țară este responsabilă de organizarea alegerilor, însă există anumite dispoziții comune pe care trebuie să le aplice.

Danuta Hubner, membră a Parlamentului European, a declarat în cadrul Săptămânii societății civile, organizate în această primăvară la sediul Comitetului Economic și Social European, din Bruxelles:

„Dorim să avem alegeri bazate pe regulile europene, pe cât posibil, pentru că, desigur, există reguli naționale, dar Parlamentul European s-a organizat în sensul stabilirii de reguli comune, pentru alegerile europene. Este important deoarece dacă dorim să vedem cetățeni implicați în UE și să facem UE mai vizibilă și mai practică, mai tangibil implicată în viața europenilor, trebuie să începem cu alegerile.

Alegerile sunt începutul democrației, nu sunt o garanție nicăieri, nu sunt nici determinante pentru starea anumitor țări, dar alegerile sunt, cu toate acestea, importante. Alegerile vor respecta regulile naționale, dar le ținem la aceeași dată, între joi și duminică, adică din 6 în 9 iunie, avem o campanie – care sperăm să fie multiplicată de campaniile naționale, susținute de cetățeni, de diferite platforme. Sunt multe instituții europene care fac multe în această privință, este Comitetul Economic și Social European care este puternic implicat.”

Potrivit reglementărilor, numărul europarlamentarilor aleși dintr-un partid politic este proporțional cu numărul de voturi primit de acel partid. Cetățenii UE rezidenți într-o altă țară UE pot vota și candida la alegeri și în acea țară. Fiecare cetățean de peste 18 ani, în majoritatea țărilor UE, și de peste 16 ani, în țări precum Austria, Belgia, Germania și respectiv, 17 ani în Grecia,  poate vota o singură dată.

Articolul original poate fi citit pe site-ul Radio România Internațional.

Foto: Danuta Hubner, europarlamentar (Foto: Copyright: © European Union 2024 – Source : EP / Photographer: Mathieu CUGNOT)

Acest articol este preluat pe site-ul Institutului European din România în baza parteneriatului încheiat între Societatea Română de Radiodifuziune prin Radio România Internațional și Institutul European din România în cadrul proiectului editorial EuranetPlus.

Sari la conținut