În perioada aprilie 2023 – septembrie 2024, Institutul European din România (IER) implementează proiectul AFTIPA: Anti-Fraud Training Initiative for Public Administration – Inițiativa de formare antifraudă pentru administrația publică. Proiectul este inițiat de IER și finanțat de Uniunea Europeană, prin linia de finanțare EUAF – 2022 – TRAI.
Proiectul urmărește formarea in domeniul antifraudei a minim 675 de profesioniști care lucrează în departamentele de achiziții publice, în organele de control din cadrul ministerelor și ale altor instituții de stat, dar și a altor categorii de personal din administrația publica, atât la nivel central, cât și local, implicate în atragerea și utilizarea fondurilor europene nerambursabile.
Obiectivele proiectului:
- Dezvoltarea unui pachet multidisciplinar de 3 cursuri, care să răspundă la cele mai importante întrebări legate de prevenirea fraudei și a corupției în relație cu fondurile UE: 1. Ce se achiziționează cu aceste fonduri? 2. Cum poate o persoană să prevină ori să combată un act fraudulos? 3. Dacă actul s-a realizat deja, cum poate cineva să îl semnaleze și de ce protecție beneficiază în acest caz? Programul de formare va cuprinde cursurile Prevenirea și combaterea corupției, Achiziții publice, Avertizarea de integritate în administrația publică și va fi furnizat sub forma cursurilor de sală desfășurate la București și destinate profesioniștilor din administrația publică centrală.
- Transpunerea pachetului de cursuri în format de tip e-learning, accesibil pe o platformă de învățare dinamică și care va putea fi parcurs în ritm propriu, acest segment fiind destinat personalului din administrația publică locală.
Activitățile proiectului au fost grupate în trei pachete de lucru WP (workpackage), mai exact:
- Managementul proiectului, monitorizare și evaluare (WP1);
- Derularea cursurilor sincron de sală pentru administrația centrală (WP2);
- Implementarea cursurilor de tip e-learning asincron pentru administrația locală (WP3).
Bugetul proiectului este de 114 294 euro, din care 91 435 euro reprezintă contribuția Uniunii Europene, iar 22 859 euro reprezintă contribuția IER.
Echipa de proiect este formată din nouă experți IER, din care patru experți sunt alocați temelor specifice, tehnice ale acestuia, unul este alocat managementului de proiect, iar restul de patru îndeplinesc roluri de suport (achiziții, IT, financiar, comunicare).
Durata de implementare a proiectului este de 18 luni.
Persoana de contact: Raluca Popescu
Email: cursuri.aftipa[@]ier.gov.ro
Proiect finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt exclusiv ale autorului (autorilor) și nu le reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea finanțatoare nu sunt considerate responsabile pentru acestea.