Reuniune a experților găzduită de Institutul European din România privind perspectivele africane și românești asupra consolidării parteneriatului Uniunea Europeană – Uniunea Africană

La data de 17 februarie 2023, în organizarea Institutului European din România (IER), a avut loc reuniunea experților pe tema „Consolidarea parteneriatului Uniunea Europeană – Uniunea Africană: perspective africane și românești” (format online – Zoom). Evenimentul a reprezentat o continuare a raportului colectiv inițiat de IER și publicat în noiembrie 2022, intitulat „Perspective africane și românești asupra consolidării parteneriatului Uniunea Europeană – Uniunea Africană” (disponibil în limba engleză). Obiectivul principal al dialogului între experți, autori ai raportului colectiv, a vizat parteneriatul Uniunea Europeană – Uniunea Africană și posibila contribuție a României la acesta.

Evenimentul a avut loc cu respectarea regulilor Chatham House.

Următoarele idei principale au rezultat în urma dialogului:

  • Africa trebuie înțeleasă corect. Este un continent cu o dezvoltare eterogenă, cu nevoi și culturi diverse. Abordarea inegalităților africane în cultură, infrastructură, educație și alfabetizare necesită o viziune pe termen lung.
  • Principalele priorități ale cooperării dintre Uniunea Europeană (UE) și Uniunea Africană (UA) sunt provocări globale, identificate ca fiind critice pentru ambele continente.
  • Parteneriatul UE – UA suferă în unele aspecte ale cooperării, care trebuie abordate corespunzător. Implementarea se află în urma agendei convenite.
  • Consolidarea cooperării este esențială pentru relațiile viitoare. A fost evocată necesitatea unor relații oneste cu țările africane, atât politice, cât și economice, la toate nivelurile guvernamentale.
  • Migrația este o problemă centrală pentru parteneriatul UE-UA. Provocările actuale ale cooperării sunt: inflația, energia, securitatea alimentară și alfabetizarea. Educația pentru dezvoltare durabilă, digitalizarea, industrializarea și schimbările climatice sunt provocări cheie pentru dezvoltarea viitoare a Africii.
  • Țările din Europa de Est au o experiență anterioară redusă în cooperarea cu Africa, dar sunt bine privite de către africani.
  • România are un mare potențial de extindere a cooperării cu Africa. Ar avea nevoie de o Strategie națională pentru Africa. Există factori favorabili, cum ar fi: o imagine pozitivă, o moștenire bună și relații diplomatice extinse. În același timp, există generații de studenți africani care au studiat în România și pot activa ca ambasadori ai acesteia în Africa.
  • Participanții și-au exprimat deschiderea pentru a sprijini activități academice reciproc benefice și de a colabora în proiecte comune pentru a aduce cooperarea regională mai aproape de potențialul ei.
  • Inițiativa Raportului de colaborare UE-UA a fost apreciată de toți participanții, care și-au manifestat dorința de a continua acest tip de cooperare.
Sari la conținut