Dezbatere: „Restabilirea competitivității UE: Provocări și oportunități în contextul dublei tranziții verzi și digitale”

Institutul European din România a organizat o nouă dezbatere online în cadrul seriei intitulate Actualitatea europeană în reflector, care a avut drept obiectiv informarea publicului larg despre importanța pe care Consiliul Uniunii Europene o are în coordonarea politicilor statelor membre în domenii specifice, aducând în discuție subiecte prioritare pe agenda Președinției curente a Consiliului.

Evenimentul, organizat în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Suediei, a avut loc în data de 23 martie 2023, între orele 15.00 – 17.00 (ora locală București), și a abordat tema: „Restabilirea competitivității UE: Provocări și oportunități în contextul dublei tranziții verzi și digitale”.

La dezbatere au participat reprezentanți ai instituțiilor europene și naționale, experți și cercetători din România și alte state membre ale UE, reprezentanți ai mediului academic, ai societății civile, mass media ș.a.

În cadrul evenimentului au fost punctate următoarele aspecte:

  • Războiul ilegal purtat de Rusia împotriva Ucrainei şi toate consecințele acestuia din ultimul an, concurența dintre China și SUA, polarizarea globală ce conduce la fragmentarea economică şi socială, impactul schimbărilor climatice, creşterea importanţei sudului global (India, Brazilia China, Turcia şi Africa de Sud promovează o diplomație selectivă) conturează actualul context geopolitic complex.
  • Conştientizarea cât mai rapidă a legăturii dintre securitate şi economie este imperios necesară, fiind importantă schimbarea viziunii statelor, mediului de afaceri şi cetăţenilor. Puterea statelor este dată de competitivitate, care este stimulată de inovare, tehnologie şi acces la resurse;
  • În contextul aniversării a 30 ani de la crearea pieţei unice, care este cea mai mare realizare a Uniunii Europene (UE), se remarcă faptul că, totuşi, competitivitatea este mai mult decât piaţa unică, ce trebuie să se adapteze contextului actual, fiind amintită şi importanţa politicii industriale.
  • Au fost prezentate recomandările privind creşterea competitivităţii internaţionale a UE în privinţa bunurilor şi serviciilor în domenii cheie precum energia şi transformarea digitală, în acest sens fiind menţionate: aprofundarea procesului de integrare, abordări orizontale, creşterea productivităţii tehnologiilor. În plus, lanţurile valorice sunt importante pe termen scurt şi mediu în creşterea productivităţii;
  • Europa nu a fost pregătită pentru actuala criză, iar dependenţele de ţări precum Rusia şi-au dovedit dezavantajele. România este a doua ţară în ceea ce priveşte independenţa faţă de importurile de energie din Rusia, Germania fiind a 16-a, iar Suedia a treia.
  • Elementele ce stimulează creșterea economiei europene și crearea de noi locuri de muncă ţin şi de recunoașterea faptului că tințele și reglementările joacă un rol important în inovare și competitivitate, alături de calitatea administrației publice.  În plus, este necesară şi îmbunătăţirea competenţelor cetăţenilor, anul 2023 fiind Anul european al competenţelor;
  • Impactul pieţei unice este semnificativ asupra politicii industriale a Uniunii Europene în contextul competitivităţii şi productivităţii.

Agendă

Sinteza evenimentului (EN)

Album foto

Înregistrare video

Sari la conținut