Institutul European din România (IER) a organizat în data de 9 decembrie a.c., în format online, conferința cu tema ”Sporirea rezilienței Uniunii Europene: securitatea alimentară, interconectivitatea și schimbările climatice”.
Eveniment de tradiție al IER, conferința anuală a fost organizată cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe și a avut ca obiectiv identificarea oportunităților și provocărilor cu care se confruntă Uniunea Europeană și România, în contextul actual. Reziliența nu înseamnă numai capacitatea de a rezista în fața provocărilor și de a le face față, ci și aceea de a realiza tranziții într-un mod durabil, echitabil și democratic. Având în vedere nevoia de coordonare și de solidaritate la nivelul Uniunii, au fost supuse dezbaterii propuneri de măsuri și soluții inovatoare pentru cele trei direcții de acțiune, respectiv securitatea alimentară, interconectivitatea și schimbările climatice.
În cadrul unei dezbateri bogate în informații și idei, au fost evidențiate aspecte însemnate, între care:
- Reziliența a devenit un pilon esențial al dezvoltării strategice în plan european; pandemia și războiul de agresiune neprovocat, nejustificat și ilegal de la frontiera estică a Uniunii Europene au adus în prim plan sănătatea, securitatea europeană și vecinătatea, ca noi dimensiuni ale conceptului; reziliența asigură o legătură strânsă între securitate și apărare europeană, securitate energetică, alimentară și digitală și schimbările climatice.
- Progresele înregistrate în domeniul rezilienței sprijină căutarea unor soluții sustenabile, adaptarea răspunsurilor la principalele provocări și coordonarea cu partenerii strategici, întărind unitatea euro-atlantică.
- Criza nu trebuie să ducă la o flexibilizare a obiectivelor de dezvoltare ale UE, îndeosebi a celor privind tranziția verde; aceasta contopește toate crizele cu care ne confruntăm; reformele trebuie continuate în mod democratic și echitabil, iar provocările anticipate și transformate în oportunități, pregătind mai bine UE pentru viitor.
- Cea mai bună strategie de reziliență este conturată de buna guvernare; statele fragile creează cetățeni fragili și invers.
- În cei 23 de ani de activitate, Institutul European din România a contribuit la europenizarea sferei publice, în discursul public fiind introduse argumente, fapte și idei cu relevanță pentru parcursul european al României.
Prezentare Lucian Luca _Sporirea rezilienței UE din perspectiva asigurării securității alimentare
Prezentare Daniela Staicu_Sporirea rezilienței UE_Contribuția transportului sustenabil