Cercetare în afaceri europene: noi Studii de Strategie şi Politici realizate de Institutul European din România în cadrul proiectului SPOS 2013

24 aprilie 2014 – Institutul European din România (IER) a lansat joi, 24 aprilie 2014, în cadrul unei conferinţe de presă, o nouă serie de studii de strategie şi politici – SPOS 2013.

La eveniment au participat doamna Iulia Matei, director general adjunct, Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care a prezentat mesajul domnului George Ciamba, secretar de stat, MAE, domnul Leonard Orban, preşedintele Consiliului de Administraţie al IER şi doamna Gabriela Drăgan, prof.univ.dr., director general al Institutului European din România.

Rezultatele cercetărilor realizate în cadrul proiectului SPOS 2013 au fost prezentate de coordonatorii echipelor de cercetare, respectiv domnul Aureliu Leca, prof. univ. dr., Universitatea Politehnică din Bucureşti, pentru studiul „Liberalizarea treptată a pieţelor de energie electrică şi gaz şi impactul acestui proces asupra economiei româneşti”, domnul Sorin Cace, cercetător principal, Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, pentru studiul „Politici de incluziune a romilor în statele membre ale UE”,  doamna Valentina Vasile, director ştiinţific, Institutul de Economie Naţională, pentru studiul „Estimarea impactului liberei circulaţii a lucrătorilor români pe teritoriul UE, începând cu 01.01.2014; realităţi şi tendinţe din perspectivă economică, ocupaţională şi socială, la nivel naţional şi european” şi domnul Valentin Cojanu, prof.univ.dr., Academia de Studii Economice Bucureşti (membru al echipei de cercetare)  pentru studiul „Avantajele competitive ale României pe piaţa internă UE”.

Evenimentul a fost moderat de doamna Manuela Preoteasa, jurnalist Euractiv.ro.

Programul de cercetare Studii de Strategie şi Politici (SPOS) a fost lansat de Institutul European din România în anul 2006, ca o continuare firească a proiectului Pre-accesion Impact Studiesderulat în perioada 2000 – 2005. Cercetările realizate în cadrul SPOS au drept scop furnizarea unor elemente pentru fundamentarea politicilor post-aderare şi a poziţiilor României vizând construcţia europeană. În perioada 2006 – 2012 au fost realizate 35 de studii. Programul de cercetare SPOS 2013 s-a desfăşurat în perioada iunie – decembrie 2013 şi a implicat un număr de 18 specialişti, cercetători şi cadre universitare, fiind realizate patru studii. Versiunile electronice ale studiilor sunt disponibile pe site-ul IER www.ier.ro, la secţiunea Publicaţii IER.

Comunicat de presă 

Prezentare – Aureliu Leca

Prezentare – Sorin Cace

Prezentare – Valentina Vasile

Prezentare – Valentin Cojanu

Album FOTO

Gabriela Drăgan, directoarea Institutului European din România, invitată la `Apel matinal`

Reacţii în presă

Sinteza evenimenului

Sari la conținut