Semnal editorial: Interviul acordat de Mihai Sebe publicației Układ Sił pe tema viitorului Uniunii Europene în contextul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei

În cadrul conferinței Three Seas One Opportunity, organizate de către Universitatea din Zielona Góra, publicația lunară Układ Sił și Collegium Nobilium Opoliense, Institutul European din România a fost reprezentat de Mihai Sebe, coordonatorul Serviciului Studii Europene. În marja evenimentului, Mihai Sebe a oferit un interviu publicației lunare Układ Sił pe tema viitorului Uniunii Europene în contextul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

Cu acest prilej a subliniat importanța momentului istoric al acordării statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina și Republica Moldova, realizare care a reliefat importanța procesului de extindere. România s-a implicat și se implică activ în acest proces, fiind o susținătoare a extinderii UE. În intervenția sa a reliefat nevoia unei abordări raționale a viitorului Uniunii, fiind necesară optimizarea proceselor de funcționare internă înainte de a avansa către alte opțiuni precum reforma Tratatelor. De asemenea, este nevoie de un plus de solidaritate și de coeziune, respectiv de o și mai bună cooperare transatlantică. Interviul a subliniat nevoia unei abordări complexe a procesului de reconstrucție a Ucrainei, impunându-se atât reconstrucția infrastructurii fizice, cât și aspecte care țin de valori, stat de drept sau de crearea unei societăți deschise, tolerante și incluzive.

Interviul în limba engleză și în limba poloneză este disponibil aici.

Sari la conținut