Semnal editorial: Dinamicile conflictului și ale cooperării în zona Mării Negre. De la istoria regiunii la provocările actuale de securitate

Institutul European din România anunță publicarea lucrării de tip working paper cu numărul 50, “The dynamics of cooperation and conflict in the Black Sea area. From the region’s history to current security challenges” [Dinamicile conflictului și ale cooperării în zona Mării Negre. De la istoria regiunii la provocările actuale de securitate], semnată de Ioana-Elena Secu, expert în cadrul Serviciului Studii Europene. Lucrarea oferă o analiză cuprinzătoare a regiunii Mării Negre, concentrându-se pe istoria geopolitică și pe provocările de securitate existente în prezent. Materialul explorează securitatea regiunii extinse a Mării Negre și încearcă să ofere o perspectivă asupra motivului pentru care invazia Ucrainei a fost (sau nu) o surpriză. De asemenea, evidențiază rolurile istorice jucate de Turcia și Rusia, subliniind influența și impactul acestora asupra problemelor de securitate regională.

În plus, lucrarea examinează conceptul de platforme soft de securitate și de cooperare în regiunea Mării Negre, cu un accent deosebit pus pe Sinergia Mării Negre, o inițiativă a Uniunii Europene. Acest cadru este recunoscut drept un format de succes pentru cooperare, reunind diverse părți interesate pentru a aborda provocările comune.

O parte semnificativă a lucrării este dedicată analizei provocărilor actuale de securitate din bazinul Mării Negre, prezentând actorii cheie implicați fie în menținerea, fie în contestarea securității în regiune. Astfel, este descris rolul NATO și al Statelor Unite ale Americii, respectiv al unor țări precum Ucraina, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Bulgaria și România.

Vă invităm să accesați textul aici.

Sari la conținut