Raport de etapă – Conferința privind viitorul Europei: opinii ale cetățenilor din România

Institutul European din România (IER) anunță publicarea Raportului de etapă – Conferința privind viitorul Europei: opinii ale cetățenilor din România. Materialul reflectă concluziile evenimentelor realizate de către IER în marja Conferinței privind viitorul Europei, ce au fost realizate în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, respectiv prin intermediul EUROPE Direct București, în perioada aprilie – noiembrie 2021.

Având în vedere amplul exercițiu deliberativ european cu privire la viitorul Europei, IER a invitat la dezbatere mai multe categorii socio-demografice: elevi și studenți, profesori, tineri profesioniști, seniori, reprezentanți ai unor instituții centrale și locale, persoane din mediul de afaceri, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, cetățeni interesați de afacerile europene și viitorul Uniunii Europene. De asemenea, evenimentele au prilejuit participarea unor factori de decizie specializați în afaceri europene, care au oferit o privire de ansamblu asupra contextului actual și a tendințelor care vor influența viitorul european.

Raportul sintetizează principalele idei exprimate de cetățeni pe următoarele teme: transformarea digitală, schimbări climatice și mediu, mobilitatea sustenabilă, redresarea economică, justiția socială și locurile de muncă, educația, sănătatea, democrația europeană și participarea cetățenilor, dezinformarea, polarizarea și populismul, reziliența și viitorul UE, respectiv contribuția României pentru Conferința privind viitorul Europei. Totodată, raportul include un tablou de bord privind principalele subiecte aduse în discuție de către participanții la dezbatere.

Realizând această serie de evenimente în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe ne-am dorit să creăm agore pentru cetățenii români, prin intermediul cărora să își facă auzite propunerile, ideile și preocupările cu privire la viitorul proiectului european. Analizând impresiile împărtășite, observăm un nivel ridicat de încredere în Uniunea Europeană, manifestat și printr-o serie de solicitări punctuale. Unele dintre acestea includ sporirea competențelor UE pe anumite domenii precum sănătatea, în timp ce altele reprezintă expresia anumitor griji referitoare la stabilitatea economică sau reziliența democratică.” – Oana-Mihaela Mocanu, director general al Institutului European din România

Raportul a fost realizat de către Eliza Vaș, expert în cadrul Serviciului Studii Europene al IER. Traducerea în limba engleză a fost asigurată de Mihai Constandache și Raluca Brad, experți în cadrul Serviciului Coordonare Traduceri. Au fost aduse contribuții privind activitatea EUROPE DIRECT București de către Laura-Ștefania Anton, expert, Serviciul Comunicare. Revizia finală a publicației și a traducerii a fost asigurată de Mihai Sebe, Ana-Maria Anghelescu și Ionuț Marcu, Serviciul Studii Europene.

Mulțumim colegelor din cadrul Departamentului Uniunea Europeană, Ministerul Afacerilor Externe, pentru comentariile și sugestiile făcute pe parcursul elaborării documentului.

Raportul (varianta în limba română) poate fi descărcat de aici.

Sari la conținut